Dvanáct ku jedenácti je nyní rozvržení ve třiadvacetičlenném krumlovském zastupitelstvu. Koaliční dvanáctku, jak již Deník informoval, tvoří ANO 2011 s pěti mandáty, Český Krumlov Rozumem a srdcem se třemi mandáty. ODS přidalo dva mandáty, Krumlováci s Janem Berkou jeden a Žijeme Krumlovem s podporou Svobodných v čele s Vojtěchem Němcem také jeden.

V opozici jsou JIHOČEŠI 2012 v čele s Martinem Hákem se dvěma mandáty, KDU-ČSL s Josefem Hermannem, stejně jako Občané patrioti s Janem Ungermanem se třemi. Po jednom mandátu mají KSČM – LEVICE s Petrem Šanderou, NEZÁVISLÍ A ZELENÍ s Martinem Střelcem i Společně pro Krumlov – Nezávislí a TOP 09 s lídrem Tomášem Novákem.

Starostou Frymburka je Oto Řezáč.
V čele Frymburka nadále zůstává Oto Řezáč. Místostarostou je Antonín Labaj

A podle toho se po slibu všech zastupitelů odvíjelo také hlasování na ustavujícím zastupitelstvu. Zastupitelé nejprve odsouhlasili počet členů rady, dle tradice zůstává sedmičlenná. Počet místostarostů snížili na dva, přičemž dlouhodobě uvolnění budou starosta a první místostarosta.

Následné hlasování bylo veřejné. Na starostu koalice navrhla Alexandra Nográdyho, opozice žádný návrh nepodala. Třinácti hlasy pro byl starostou zvolen Alexandr Nogrády. „K funkci přistupuji s pokorou a úctou k našemu krásnému městu, k lidem, kteří zde žijí, s úctou k podnikatelům a firmám, které zde působí,“ poděkoval za zvolení nový starosta. „Přistupuji s úctou k úředníkům, kteří zde pracují a k vám, zastupitelům, současným kolegům. Jsem si jist, že všem, kteří jsou zde, jde o společnou věc, aby Krumlov dál prosperoval, posouval se vpřed, bylo v něm dobré žití. Věřím, že budeme tvořit tým a spolupracovat ku prospěchu všech.“

Další hlasování vypadalo stejně jako ve středu v Horní Plané. Návrhy podávala a odsouhlasila pouze koalice, opozice se většinou zdržela hlasování. Prvním místostarostou byl 12 hlasy pro, jedním proti a devíti hlasy, co nehlasovaly, zvolen Dalibor Uhlíř. Druhým, ale neuvolněným, místostarostou se stal Zbyněk Toman. Zbývajícími čtyřmi členy rady města zastupitelé zvolili Jana Berku (Krumlováci), Jana Nováka (ANO 2011), Filipa Vojtu (ANO 2011) a Zdeňka Zajíčka (Český Krumlov rozumem a srdcem – NEZÁVISLÍ).

Ustavující zasedání zastupitelstva v Horní Plané se konalo v sále kulturního a informačního centra. Nový starosta Petr Šimák.
Horní Planá má po 28 letech zcela nové vedení. Opozice se vzdala všech funkcí

Zastupitelé rovněž zřídili sedmičlenné výbory finanční a kontrolní. Hlasování o jménech jejich členů ale odložili na příští zastupitelstvo. Na konci zasedání ještě schválili, že všichni členové zastupitelstva mají pravomoc oddávat snoubence a používat přitom závěsný odznak.

„Jsem s výsledkem spokojený,“ řekl po zastupitelstvu jeden z diváků Miroslav Březina z Českého Krumlova. „Jak jsme volili, tak to máme. Víc k tomu nemám co říct.“

„Se současnou volbou jsem spokojený,“ přitakal rovněž přihlížející Daniel Sukdolák z Českého Krumlova. „Uvidíme ale, jak budeme spokojeni do budoucna.“

Městys Besednice.
Ve Větřní, Besednici a Zvíkově zůstává ve vedení i nadále vše při starém

Město má nové vedení. Co ho čeká v nejbližší době? „Určitě se budeme zabývat rozpočtem města,“ řekl starosta Alexandr Nogrády. „Rovněž určitě energiemi pro městské společnosti a územním plánem. S tím vším se budeme seznamovat a máme své nápady.“ Ostatně již 8.11. se bude konat veřejné projednání nového Územního plánu Českého Krumlova v 15 hodin v kině Luna.

Podle názoru opozičních Nezávislých a Zelených je na řadě věcí programová shoda napříč politickým spektrem a v mnohých projektech je možné a žádoucí pokračovat.

Hubertova jízda v zámeckém parku v Červeném Dvoře.
OBRAZEM: Na Hubertské se Červeňákem bude prohánět padesát koní

„Společný zájem vnímám třeba u otázky energií," uváedl zastupittel Martin Střelec. „Nová koalice si správně uvědomuje, že radnice si musí energie zajistit rychle a výhodně. Město má však od letoška připraven plán udržitelné energetiky (tzv. SECAP), kterým může zlepšit energetickou situaci nejen pro vlastní objekty, ale i pro obyvatele a podnikatele ve službách. Tuto příležitost je nutné co nejlépe zužitkovat."

Plán SECAP vyčísluje konkrétní opatření v oblasti úsporných energetických technologií a výrobě vlastní energie z obnovitelných zdrojů. Tato opatření by dle názoru Nezávislých a Zelených mohla na majetku města zlepšit energetickou bilanci o 30 procent do roku 2030. U obytných budov a objektů služeb záleží, v jaké míře se k opatřením připojí.