Nevězice mají sedmičlenné zastupitelstvo. Pro příští volební období však o tuto funkci projevili zájem pouze čtyři kandidáti, což nestačí. Jak uvedl starosta obce Vladimír Kyliánek, ostatní ztratili chuť. "Jsou znechucení, protože ať se udělá, co se udělá, je to špatně," nastínil, že důvodem jsou mimo jiné časté kritiky na účet zastupitelstva. "Lidé buď dělat chtějí, nebo nechtějí. Těch druhých je bohužel víc. Remcat a stěžovat si ale umí kdekdo. Aby pak ale přidali ruku k dílu nebo dokonce kandidovali, to ne," poznamenal starosta s tím, že v obci žije kolem 140 obyvatel trvale, ale spadá sem dalších asi 140 rekreačních objektů.

Stávajícím zastupitelům včetně starosty končí mandát 23. září. Poté by měl dorazit pověřený úředník z ministerstva vnitra, který bude obec dočasně řídit. "Nemá ale žádné pravomoci, takže bude jen udržovat vesnici v provozuschopném stavu. Co je uzavřené, poběží. Nové věci se dělat nebudou," shrnul Vladimír Kyliánek s tím, že obec má rozpracovanou kanalizaci, na kterou v červnu získala stavební povolení. Pokud bude v zimě vyhlášena dotace, nebudou o ni ale moct požádat.

Ministerstvo vnitra by mělo vyhlásit nový termín voleb. "Budeme doufat, že se spojí s prezidentskými volbami v lednu," míní starosta, který plánuje opět kandidovat. "Už jsem nechtěl, příští rok mi bude sedmdesát a už toho mám taky dost, ale nerad odcházím od rozdělané práce. Kanalizaci chci dotáhnout," dodal s tím, že místní se podle něj vzpamatovali a potřebný počet kandidátů se dá dohromady.

Stejnou situaci řešili v roce 2014 ve Vlkově na Českobudějovicku. Místním se také nepodařilo dát dohromady kandidátku a následující měsíce obec řídil úředník z ministerstva vnitra. Nové zastupitelstvo se pak podařilo zvolit na konci ledna 2015.

Komunální a senátní volby se konají 23. a 24. září 2022.
Komunální volby 2022: Termín, jak volit a neudělat chybu, kandidáti, lístky