Pokud by strany kandidovaly ve volbách samostatně, podle modelu Data Collect by se do Sněmovny nyní dostalo sedm stran či hnutí, přičemž vítězem by bylo ANO s 18,2 procenta hlasů. Druzí by byli Piráti, které by volilo 17,3 procenta lidí, a třetí STAN 12,6 procenta. Čtvrtá SPD by získala 12,2 procenta hlasů a pátá ODS 11,9 procenta.

Francouzský politolog Jacques Rupnik
Společnost se neštěpí na levici, pravici. Ale na velká a malá města, říká Rupnik

Pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny by ještě překročily KSČM a TOP 09. Vedle toho zisk lidovců a ČSSD by byl menší než pět procent.

Od předchozího březnového průzkumu Data Collect pro ČT podpora koalice Pirátů a STAN klesla o 1,5 procentního bodu a ANO o 2,7 bodu. Naopak hnutí Spolu si o 2,5 bodu polepšilo. Nižší podporu než v březnu má ANO i v případě, že by všechny strany a hnutí kandidovaly jednotlivě. V tomto případě si hnutí pohoršilo o 2,6 bodu. O zhruba dva body menší podporu proti březnovému modelu má také STAN, vedle toho výsledky Pirátů se téměř nezměnily.

Současný průzkum provedl Data Collect v době od 3. do 7. května a do 17. do 21. května mezi zhruba tisícovkou respondentů.