Bude na Starém Městě od 15 do 20 hodin „s plnou polní“ - ukázkami pečení, svépomocnou dílnou dárků, vánoční poštou, nabídkou produktů uměleckých řemesel, samozřejmě nejrůznějšími lahůdkami a muzikou. Na Hlavním náměstí otevřou živé jesličky místních ochránců zvířat, ve Farní uličce budou alpaky a centrum objížděk města v kočáře poníků. Ve výkladních skříních a na veřejných místech se objeví na sto jesliček, v Zámeckém muzeu bude v 19 hodin otevřena jejich výstava, která potrvá do 24. února. Na 1. a 2. prosinec je připravován kolem zámku ježíškovský trh, na Neposkvrněné početí Panny Marie 8. prosince vyjde v 15 hodin speciální prohlídka po stopách „naší milé paní Freistadtské“. Všichni občané města dostanou v příštích dnech dárkovou kazetu se 24 okénky s poukázkami do obchodů, na výstavy atd.

Digitální zchromnutí?

Průměrně více než dvě hodiny denně tráví mladí v Rakousku u smartphonů nebo tabletů, děti k tomu navíc u herní konzoly. Z toho hrozí trvalé škody především na krčních a zádových svalech – až po zborcení plotýnek, jak varoval ortopéd Ronald Dorotka v pondělí ve Vídni, píše Volksblatt.

„Digitální zchromnutí“ je podle něho aktuálním heslem oboru. Zejména při práci s texty člověk většinou zaujímá postavení unavující krční páteř. Přidá-li se k chybnému držení těla ještě nedostatek pohybu, ocitá se páteř v nebezpečí. Ortopedům je už dávno známo „školní bolení hlavy“ z dlouhého sezení nad rovnými stoly, které dnes postihuje vlastně i všechny dospělé u počítačů, zejména lidi s nadváhou. Delší držení hlavy vážící kolem dvou kilogramů v typické póze u smartphonu může zatěžovat krční páteř až desetinásobně a vést k bolení hlavy a zad. Odpomoci tomu mohou šikmé pracovní plochy a cílené protipohyby. Je jedno, jaký sport člověk dělá, hlavní je, že se hýbe, říká Dorotka. Obzvlášť vhodný je trénink na lezeckých stěnách a plavání.

Vídeňský lékař upozorňuje vedle nebezpečí nedostatku pohybu i na absenci slunečního světla, která oslabuje pevnost kostí a tím jejich funkci přirozené opory.

Freistadtské radary

Pro zvýšení dopravní bezpečnosti ve městě investoval Freistadt na podzim asi 100 000 eur do pořízení pěti pevných radarů na citlivých místech komunikací. Září ještě měli řidiči na to, aby si na kontroly zvykli, ale od 1. října přístroje a policie měří „naostro“, střídavě vždycky na některém místě, uvedl Volksblatt.

Jen v prvních dvou týdnech radary „načapaly“ na Leonfeldenské ulici zhruba 700krát nedovoleně rychlá vozidla. Ke kontrolám příslušný Bernhard Klein míní, že v tomto místě hraje roli i dopravní průtah městem. Zatím ještě nemají vyhodnoceno, kolik zahraničních vozidel tady předpisy porušuje, ale za půl roku, až rozešlou první sankce, bude jasněji, pokračuje list.

Zase ty kostky!

Náš list nedávno informoval o hráči z okresu Landshut, který v herně v Bad Füssingu vyhrál ve hře Dice52 sumu 44 000 eur – hodil dvěma kostkami 35krát za sebou, aniž by mu padla v součtu sedmička. V sobotu měl podobné štěstí stálý hráč kasína v Bad Reichenhallu. Hodil „bez sedmičky“ 52krát za sebou a odnesl si 14 000 eur.

Hra Dice52 se hraje výlučně v bavorských hernách Bad Reichenhall, Bad Füssing a Ga-Pa.

MHD v sobotu zdarma

Vozidla hromadné dopravy v Aschaffenburgu budou od 1. prosince zdarma, respektive cestující si budou pořizovat „null-euro“ lístek, napsala PNP. Rozhodla o tom jednomyslně městská rada. Chce tak nalákat do vnitřního města víc lidí a zmenšit hluk a škodliviny z aut.

Projekt je zatím vyhlášen na dva roky. Náklady asi 285 000 eur ročně přejímá město. „Aktuálně využívá hromadnou dopravu ve městě v normální sobotu asi 9300 lidí, na běžnou jednorázovou jízdenku z toho asi 1100. S lístkem ,za nula´ se očelává asi o dvacet procent víc cestujících." uvedl list. 

Kolik vydělal Bayern

FC Bayern Mnichov zaznamenal v sezóně 2017/18 opět rekordní obrat, napsala PNP. Je 657,4 milionu eur, o 16,9 milionu vyšší než loni. Klub tak vytvořil zisk 29,5 milionu, třetí nejvyšší ve své historii. Rekordem je loňských 39,2 milionu.

Dceřiná společnost FC Bayern AG, od roku 2002 jako oddělení licencí hráčů, zvýšila obrat o 355 procent – od 176 na rekordní ch 624,3 milionu eur. Vykázala zisk 22 nilionů.

Chrom v kožených gatích!

Bavorský výrobce Original Stockerpoint stahuje zpět kožené kalhoty kvůli pokožce nebezpečnému chromu VI, který obsahují, napsala PNP. Světlehnědé pánské „kraťasy“ jsou v celé SRN prodávány obchodním řetězcem Kaufhof. Na vnitřních švech a na zesílení knoflíkové lišty bylo zjištěno víc chromu, než je povoleno. Látka může podle Bavorského úřadu pro zdravotnictví pronikat do kůže, a výrobce varuje: Chrom VI by mohl při delším kontaktu s pokožkou „mít senzibilizující a alergie vzbuzují vlivy, které by mohly vést k alergickým reakcím kůže“. Zákazníci mohou dotčené výrobky vrátit do firmy a dostanou nové, uzavřel pasovský list.