Coby předseda Akademie věd ČR (AV ČR) totiž svého času šéfoval i Biologickému centru AV ČR, které sídlí v sousedství kampusu Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Už od revolučních dnů roku 1989 se s Jiřím Drahošem zná současný ředitel Biologického centra AV ČR a někdejší rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer. "S Jiřím Drahošem jsme se patrně potkávali hned v revolučních dnech listopadu roku 1989 na srazu vědeckých pracovníků Akademie věd. Poprvé jsem si ho ale začal uvědomovat při ředitelských poradách pana profesora Rudolfa Zahradníka, prvního předsedy AV ČR. Tam mě zaujal coby osobnost se smyslem nejenom pro zodpovědnost, ale také se smyslem pro humor," vzpomněl Libor Grubhoffer.

Pražský hrad.
Jihočeši hodnotí výsledky voleb

Později prý oba zjistili, že k sobě mají blízko i z jiného důvodu. "Jiří Drahoš jako kluk totiž trávíval prázdniny v Proseči, městečku ležícím docela blízko mé rodné vísky na Poličsku ve východních Čechách. Pravda, tehdy jsme se tam nikdy nepotkali, ale po letech přesto zjistili, že máme společné známé a podobné vzpomínky z místa našeho mládí. Mnohem častěji jsme se potkávali později, kdy Jiří Drahoš zastával pozici místopředsedy Akademie věd pro biologická a chemická pracoviště a ještě později poté, co jsme si ho zvolili za předsedu Akademie věd ČR," doplnil Libor Grubhoffer.

Zejména v posledních deseti letech se s Jiřím Drahošem potkával Julius Lukeš, ředitel Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR). "Vídali jsme se buď na půdě Akademie věd, nebo Učené společnosti. Dávám mu velký kredit za to, že se mu nejen podařilo obhájit význam Akademie věd, která byla ve chvíli, kdy přebíral její vedení, v největším existenčním ohrožení kvůli navrženému prudkému snižování jejího rozpočtu," vyprávěl Julius Lukeš a pokračoval: "Jiřímu se nejen podařilo tuto hrozbu odvrátit, ale dle mého názoru celkově posílil respekt společnosti k této instituci. Během jeho šéfování v ní zároveň byla otevřená, liberální a příjemná atmosféra, která je pro dobrou vědu velmi důležitá."

Ilustrační foto
Jihočeši poslali na Hrad Miloše Zemana

Na první setkání s Jiřím Drahošem si dobře pamatuje i bývalý ředitel Biologického centra AV ČR v Českých Budějovicích Miloslav Šimek. "Bylo to v létě 2012, asi dva měsíce poté, co jsem se ujal funkce ředitele Biologického centra AV ČR. Profesor Drahoš byl v té době předsedou Akademie věd, tedy vlastně můj přímý nadřízený. Tenkrát mi zavolali ze sekretariátu předsedy, že pan Drahoš by rád navštívil Biologické centrum. Potud to byla standardní situace. Paní sekretářka mi ale doplnila, že pan předseda nejede jen na nějakou zdvořilostní návštěvu, ale že by rád viděl alespoň něco z našeho výzkumu," vzpomínal Miloslav Šimek.

"Uvědomil jsem si, že v té době pracují naši hydrobiologové na vodní nádrži Orlík a že tam mají i výzkumná plavidla s velmi zajímavým vědeckým vybavením včetně echolotů, tedy přístrojů, pomocí nichž mohou vidět hejna ryb i do značné hloubky. Domluvili jsme se tedy, že na pana předsedu počkám na určitém místě na Orlíku, kde kotví tato naše plavidla. V daný termín pan předseda dorazil dokonce s menším předstihem a od samého začátku jevil velký zájem o náš tamní výzkum. Když jsem mu nabídl, že jej svezeme výzkumnou lodí, ihned nadšeně souhlasil. Přiznám se, že jsem byl trochu nervózní, pan předseda byl jako obvykle společensky oblečen, a přece jen kolem vody není sucho a loď jsme předtím negruntovali. Nakonec jsme na lodi strávili přes dvě hodiny, kolegové prováděli svá vědecká měření za bedlivé pozornosti pana předsedy Drahoše. Nechal si přitom vysvětlit řadu detailů a k mému podivu si je dokonce delší dobu pamatoval, protože mi cosi z té jakési výzkumné výpravy ještě asi po třech letech při jiném setkání sám připomněl. To jsme se již samozřejmě osobně znali a já jsem si postupně mohl udělat dobrý obrázek o tom, jakého máme předsedu Akademie věd: člověka znalého, moudrého, kulturního a noblesního, ale zároveň v dobrém smyslu normálního a obyčejného, s velkým zájmem o dění kolem sebe a s velkými znalostmi z nejrůznějších oborů lidské činnosti. Velmi si jej vážím," dodal Miloslav Šimek.

Prezident Miloš Zeman v Milevsku.
Za posledních pět let byl prezident Miloš Zeman na jihu Čech každý rok