Jak náš list informoval, prodejna nabízela naposledy více než 1400 druhů produktů. Zboží denní potřeby, například rýže, luštěniny, nudle apod., našli zákazníci ve velkých skleněných zásobnících, každý se mohl obsloužit sám a vzít tolik, kolik právě potřeboval. K odnosu mohli použít různě velkých zálohovaných skleněných nádob. Bufet v prodejně připravoval denně nějaký zdravý pokrm. Před několika týdny Franz Seher uvedl, že obrat na zákazníka stoupl z původních šesti na deset eur.

Ještě v březnu plánovali zavést dovážení zdravých nápojů, salátů a denně alespoň dvou druhů obědů do podniků – podle Sehera ne auty, ale na kolech firmy Green Pedals. Nabídku zákazníka z Paschingu prý museli kvůli vzdálenosti odříci.

Do rozjezdu podnikatelé investovali kolem 400 000 eur. Desetinu z toho „posbírali" crowdfundingem, po malých společnících. Do poslední chvíle hledali partnera, který by koncept podpořil – velký řetězec nebo gastronomický podnik, ale marně. Počet jejich zákazníků silně kolísal. Hlavní důchod neúspěchu vidí majitelé v nevýhodné poloze a nedostatečných chladírenských kapacitách. Měli prý také problémy získat personál.

Konec provozovny podle Sehera neznamená konec myšlenky, píší OÖN. Doufá, že s konceptem prodejny bez plastikových a jiných obalů uspějí na jiném místě, dodává list.

Ilustrační foto.Zdroj: Deník/repro PNPMají rekord v dirndlech

Bavorský Kempten to dokázal – na zahájení 67. allgäuerských slavností v sobotu přišlo před pódium v městském parku 3164 žen všeho věku oblečených do nejrůznějších dirndlů, tradičních krojů německy mluvících zemí, v moderních i tradičních variantách. To je nový „světový rekord", který má městu vynést zápis do Guinnessovy knihy. Ta dosud eviduje 2865 „odirndlovaných" z hornošvábského Bad Schussenriedu.

Oblíbené sáčky na exkrementy

Linecké OÖN zaznamenaly, že ve Welsu stoupá zájem o sáčky rozmístěné v ulicích, sloužící k odstranění psího trusu. Místostarostka Silvia Huberová jako referentka příslušná také k této službě uvedla, že z loňských asi 250 000 sáčků spotřeba stoupla letos už na 350 000. Jen jestli ale všechny opravdu slouží čistotě ulic, zeptal by se český skeptik…

Sečou na Zeleném pásu

Čistí Zelený pás Evropy u Malše.Zdroj: Deník/reproZelený pás Evropy, někdejší hranice k východnímu bloku, se v posledních desetiletích vyvinula v životní prostor vzácných a ohrožených druhů zvířat a rostlin, píší OÖN. „V Green Belt Campu, letos pořádaném už pojedenácté, pomáhají angažovaní přátelé přírody dobrovolně udržovat ekologicky cenné luční plochy podél toku Malše, která v délce 26 kilometrů tvoří státní hranici mezi Rakouskem a Českem, " uvádí list. „Tento přeshraniční podnik sponzoruje letos firma dm, která v rámci 40 let svého trvání podporuje 40 různých projektů." Deník dodává, že kromě finančního příspěvku na kemp společnost dala placené volno také čtyřem zaměstnancům, kteří se do údržby luk zapojili. „Když člověk tráví celý den za psacím stolem, je to pro něho bezvadná změna, a když tím ještě může něčemu pomoci, o to lépe," říká v OÖN jeden z nich, Herbert Scheiblauer z logistické centrály dm v Ennsu.
Pod odborným vedením spolupracovnice svazu ochránců přírody Julie Kropfbergerové z Ottensheimu se letos jedenáct mužů a žen v kempu neohání jen kosami - odstraňují také křoví a stromy z náletů. Na pracovišti se už také potkali s buvoly, kteří jsou tu ke spásání porostu nasazeni. Brigádníci bydlí většinou ve stanech na hřišti v Leopoldschlagu.

Rozdávají městské penízky

Město Linec loni rozdělilo na podporách a subvencích 250,5 milionu šilinků, z toho 15,2 milionu dobrovolně, píší OÖN. Profitují z nich také politické strany zastoupené v zastupitelstvu města a jim blízké organizace a spolky.

Sociální demokraté tak nedostali jen 291 104 eura podpory jako strana, ale také 336 870 eur pro zastupitelský klub. Na zájmová dětská sdružení SPÖ šlo 46 701 euro, na jejich rodinnou akademii 125 600. Socialistická mládež Lince dostala 56.000 atd. Celkem tak sociálním demokratům město dalo na 919 300 eur.

Strana lidová byla podpořena 200.761 eurem, její zastupitelská frakce 230 644 eury. S jí blízkými organizacemi a spolky dostala ÖVP loni 557 950 eur. FPÖ takto pobrala 293 500, Zelení 259 860 eur. Komunistická strana má v zastupitelstvu jedno křeslo, proto tato strana dostala podporu 40 152 eura.

Předzahrádky s topením?

Jak náš list uvedl, momentálně je v Linci 270 restauračních posezení většinou na veřejných plochách, hlavně chodnících, zpravidla ve formě tzv. předzahrádek. Ve vnitřním městě je jich 157, jen na Vídeňské ulici 34, na Landstrasse 20 a na Hlavním náměstí 13. Město už dva roky drží celosvětový trend – tyto sektory mohou být provozovány celoročně, uvádějí k tomu OÖN. Předtím mohly být otevřeny jen od března do října. Zatím ale ve městě není povoleno jejich vyhřívání například infračervenými zářiči. Starosta Klaus Luger (SP) říká, že generální povolení by mohlo být problematické, občané by tím mohli být rušeni. Sousedé hostinců už teď poslali městu řadu stížností, například proti kouření před lokály, proti zápachu a hluku.

V „rakouštině" se tyto zahrádky na veřejném pozemku nazývají Schanigarten. Podle OÖN je tento pojem odvozen od vídeňské kavárny Gianni Tarroni, která v roce 1750 dostala povolení otevřít „Giannis Garten" na Grabenu, nebo z toho, že vídeňští pomocní číšníci byli v 19. století nazýváni „Jeany" (žány). Mimo jiné také rozmisťovali na pokyn vrchních před hostince stoly a židle. Z těchto pojmů se prý vyvinuly ony „šanigárten".

Problém – grilování na veřejnosti

V Linci je léta tradiční grilování v rekreační oblasti Plechingerských jezer. Svobodní nyní požadují, aby bylo podmíněno zvláštními povoleními, uvádějí OÖN. Důvodem mají být dvě rvačky mezi migranty na grilovací louce v minulých týdnech. Šéf klubu zastupitelů FPÖ ještě akcentuje problém s odpady, protože jezero leží v ochranném pásmu vod.

Frakce sociálních demokratů je proti generálnímu zákazu a ohlašovací povinnosti. Podle místostarosty za tuto stranu Christiana Forsterleitnera je špatnou cestou reagovat hned zákazem, když se několik málo jednotlivců špatně zachová, nebo když se zobecní osobní svár. Pravidla chování ale musí být dodržena a každý grilující po sobě musí uklidit, dodává.