Od jedné stokoruny až po několik stovek měsíčně se na trhu pohybují ceny za možnost pronajmout si od soukromé firmy adresu trvalého pobytu. Celý systém funguje podobně jako takzvané virtuální kanceláře pro podnikatele. Člověku, který v reálu žije jinde, na tuto adresu chodí úřední dopisy a má ji zapsanou v občance.

OCHRANA POVĚSTI
Firem, které tuto službu poskytují, jsou už při pouhém prohledání webu desítky. Jednou z nich je i společnost Přívozní z Prahy, která původně nabízela již zmíněné virtuální kanceláře. Poté rozšířila své podnikání i na tuto oblast. „Řádově se pohybujeme kolem sto vydaných souhlasů ročně,“ konstatuje její jednatel Karel Petýrek.

Firmy disponující více objekty však mohou mít i daleko více klientů. Důvody, které lidi vedou k pronájmu „virtuálního pobytu“, jsou různé. „Lidé se často nemají kde přihlásit a my jsme pro ně jen přestupní stanice,“ vysvětluje Petýrek. Například proto, že jim pronajímatel v bytě nechce umístění trvalého pobytu povolit, ačkoliv k tomu nemá právo. Jeho klienti tak prý nechtějí mít z osobních či jiných důvodů uvedený v občance obecní nebo městský úřad.

PARKOVACÍ KARTY
Nabídky firem však uvádějí i jiné důvody. Například útěk před exekutory nebo naopak nezdárného potomka, kterému exekuce hrozí a rodiče nechtějí skončit na mizině. Společnost Simply Office také uvádí snazší přístup do pražských škol a školek nebo možnost získat parkovací karty v centrech velkých měst.

Odborníci nad touto nabídkou často kroutí hlavou. „Osobně si myslím, že to je logická reakce trhu na dysfunkci systému v oblasti institutu trvalého bydliště a s ním spojenými restrikcemi,“ říká například Daniel Hůle z Člověka v tísni.

DORUČOVÁNÍ DOPISŮ
Ministerstvo vnitra tento byznys eviduje už nějaký čas a je podle něj zcela legální. I přesto ale vůči němu má své výhrady. „Firmy, které uvedenou službu nabízejí, spíše využívají neznalosti zákonů ze strany občanů.

Ti se domnívají, že trvalý pobyt, na kterém se nebudou zdržovat, je zprostí závazků vůči společnosti,“ říká Ondřej Krátoška z ministerstva. S adresou „virtuálního pobytu“ podle něj souvisí i problém doručování úředních dopisů. Pokud si je totiž i přes upozornění člověk nevyzvedne, jsou považovány za doručené.

Petýrek s tím nesouhlasí, firma lidem útěk od závazků neslibuje. O dopisech klienty informuje. „Pokud si někdo zřizuje u nás adresu s trvalým pobytem kvůli tomu, že se chce skrýt, je to úplně stejné, jako kdyby se na své původní adrese nezdržoval a bydlel neznámo kde,“ říká. V obou případech prý u těchto lidí nelze dohledat žádný majetek.