„Českou cukrařinu čekají zlaté časy. Věřím, že nastává její renesance. Už bylo dost carrot caků a cheesecaků. Pojďme dělat i klasické české krásné věci tak, jak se mají dělat,“ řekl pro Deník Josef Maršálek. „Tyhle dva výrobky jsou dobré, nic proti, ale umožnili českým cukrářům zlenivět, protože ty zvládne každý. Zamíchá se to v jedné míse, vyklopí a upeče,“ dodává český cukrář, který se dokázal vypracovat na světovou úroveň. Přiznává, že i on si prošel fází, kdy upřednostňoval nečeské cukrářské výrobky. Byla to prý ale spíš móda.

Lucie Vlkojanová z Litvínovic. Jako malá pomáhala rodičům v cukrárně v Nových Hradech a pečení si zamilovala.
Peče s celou zemí

Špičky z másla a indiány z ovoce a řezy z pravé šlehačky, to jsou české cukrářské výrobky, ke kterým se i on s pokorou a se zalíbením vrátil. „Jedním z hlavních základů dobrého pečení jsou správné ingredience. Třeba čokoládová poleva s rostlinnými tuky, která se rozpouští při mnohem vyšší teplotě, nebo šlehačka, která tři dny zůstane našlehaná a bude jen schnout a tvrdnout. To ani není vytvořené pro nás, to patří do Indie. Nebo když sníte pravou čokoládu, tak to hned poznáte, ta se rozpustí se hned na jazyku,“ vysvětluje cukrář Josef.

Pořadem Peče celá země provází Václav Kopta s Terezou Bebarovou. V rolích porotců jsou Josef Maršálek a Mirka van Gils Slavíková.
Václav Kopta: Pec a buchty s mazanci patří k jižním Čechám

Účast v soutěžní show o pečení se mu líbí prý také proto, že oproti adrenalinovým seriálům o vaření, ve kterých se někdy i křičí a jsou drsné, přináší seriál o pečení mnohem vlídnější, přátelštější a sladší atmosféru.