Uzavírku Mánesovy třídy od řeky Malše po Novohradskou ulici lze objet přes Lidickou třídu a centrum města. Po Čechovu ulici bude zavřena až do 6. října.

Řidička linky č. 23 Jana Bartošková musela v neděli 5. května jezdit novou trasou. „Je to tak už od rána a zatím bez problémů,“ mínila kolem desáté hodiny řidička s tím, že zatím nebyl velký provoz. Autobusy s číslem 21 až 23 totiž byly odkloněny do Kanovnické ulice. „A tady je nová zastávka U Karla,“ ukazuje novou zastávku v Kanovnické. V neděli totiž mělo začít omezení provozu na Mánesově třídě v úseku od řeky Malše po Novohradskou ulici. Od mostu Kosmonautů po ulici Čechova dokonce k úplné uzavírce. Cestující podle řidičky změnou trasy zmateni nebyli. „Uvidíme v pondělí,“ usmála se.

Už od dopoledních hodin je ve městě patrné značení, že se na „Mánesovce“ něco bude dít. V Dukelské ulici stojí cedule „Výjezd z ulice Vrchlického nábřezí do ulice Mánesova uzavřen“. Přes „Mánesovku“ však ještě auta jezdé. Na křižovatce s Lidickou třídou stojí cedule „Slepá ulice“. Podle Jitky Welzlové, mluvčí magistrátu, má k úplné uzavírce dojít až v osm hodin večer. „Pak už nebude průjezdná, uzavírají ji postupně,“ uvedla.

Na přípravách se podíleli třeba Roman Procházka a David Himl, zaměstnanci firmy AŽD Praha, kteří zde celé dopoledne vrtali do asfaltu. „Vyndaváme detektory měřící intenzitu dopravy,“ vysvětlili. Na místě zůstat zařízení nemohou. „Zničily by se,“ říkají.

Uzavírka rušné třídy vyvolává mezi Budějčáky spoustu emocí. Například Zdeňka Blažková na Mánesově třídě bydlí a bojí se velkého omezení. „Mám obavy, že nevjedu do domu,“ říká. Dlouhodobé vyhlídky, vždyť až do 6. října bude uzavírka trvat po Čechovu ulici, hodlá řešit chozením pěšky. Předpokládá se, že cesta městem bude trvat mnohem déle než dosud. Se situací se musí smířit i řidič Luboš Kudláček. „Na silnicích bude narváno,“ myslí si Budějčák.

Situaci na silnicích budou v rámci výkonu služby obhlížet státní policisté, jak uvedl policejní mluvčí Milan Bajcura. Žádné zvláštní opatření neplánuje ani Městská policie České Budějovice, jak se vyjádřila jejich mluvčí Věra Školková. „Kolegové tam budou kontrolovat v rámci služby. Pokud řidiči budou porušovat značení, je možné, že se tam postaví hlídka,“ uvedla.