České Budějovice – Z jihočeské metropole už se nemusí vydávat cyklisté jen na sever do Hluboké nad Vltavou, pokud hledají pohodlnou cestu podél Vltavy. Od tohoto týdne se jim nabízíi jižní směr. V Rožnově vznikla nová lávka, díky níž se dá dostat až do Plané u Českých Budějovic. Investorem akce bylo město, projekt zaplatila Nadace Jihočeské cyklostezky.

Podle náměstka primátora Petra Holického se nyní do Českých Budějovic dostanou bezpečněji a jednodušeji na kole i lidé z Plané a dalších obcí. „Kdo si krátí cestu, prodlužuje si život,“ říká s úsměvem Petr Holický.

Novou lávku a navazující trasy ale rádi využijí hlavně obyvatelé Českých Budějovic. Uvažuje o tom například František Nejedlý z Rožnova. „Bude to dobré na projížďku,“ říká František Nejedlý a další obyvatel této budějovické čtvrti Jiří Svoboda připojuje, že na druhou stranu řeky se vydá i na procházku.

MNOHO VLASTNÍKŮ
Zatím se ale je možné dostat jen do Plané. Obec převzala do své správy nové komunikace, které vybudoval stát v rámci pozemkových úprav. „Vzali jsme na sebe to břímě,“ říká starosta Tomáš Pintér a připojuje, že Litvínovice, na jejichž katastru část cest leží, o ně neměly zájem. Planá, Homole nebo Boršov nad Vltavou už připravují i pokračování cyklotrasy. Jenže to zatím brzdí nevykoupené pozemky.

„Hledali jsme cestu podél řeky,“ říká Tomáš Pintér. Tento plán ale neprošel z hlediska životního prostředí. Trasa se musela odklonit a je třeba jednat s desítkami majitelů pozemků. Tomáš Pintér si ale myslí, že hotová lávka by mohla přispět k tomu, aby vlastníci pozemků s cyklostezkou souhlasili. Od Boršova už se začne část stavět 17. června. Podle starosty Jana Zemana to bude od železničního mostu k železniční vlečce. „Bude to hotovo do konce června,“ odhaduje Jan Zeman a doufá v dokončení celé cyklotrasy až k Boršovu do roku 2019.

ŽelezobetonOcel, železo a beton mají hlavní slovo v nové lávce přes Vltavu v Českých Budějovicích. Nosnou konstrukci lávky tvoří ocelový oblouk se zavěšenou mostovkou.