Dvaadvacátý ročník tohoto festivalu se starostka města Věra Korčaková rozhodla rozšířit. „Festival začal letos už v pátek večer, kdy na náměstí vystoupila známá kapela Argema. Chtěli jsme přilákat i mladší generace, protože na dechovku chodí převážně ti starší,“ vyzdvihla změnu v programu po 21 letech. Páteční rockovou skupinu chválila. „Už v pátek večer tu bylo mnoho lidí. Atmosféra byla úžasná,“ líčila dojmy.

Starostka si vzpomněla na historku o kapelníkovi a rodáku Karlu Valdaufovi, po kterém se slavnosti od počátku jmenují. „Moje maminka mi vyprávěla, že měl Karel Valdauf rád mojí babičku, která měla obchod. A babička moc hezky zpívala. Takže když pan Valdauf přišel do obchodu, vytáhl harmoniku, kterou můj děda mimochodem vyhrál v kartách, a moje babička zpívala,“ sdělila příběh.

Na náměstí během víkendu zazněla například Budvarka, Jižani, Podhoranka, Trnkovanka, Rožmitálská venkovanka a další. V sobotu se na vystoupení těšil i člen kapely Budvarka Petr Ludvík. „Letos tu budu zpívat asi podesáté. Přijel jsem z Borovan,“ smál se v sobotu muž, který zpívá s Budvarkou od roku 1972.

Dechovku si přišel poslechnout i místní 89letý Stanislav Kocina s partnerkou. „Býval jsem kapelníkem Podhoranky dvaadvacet let. Chodíme sem každý rok,“ přidal účastník.