„Dětská chudoba je v Německu setrvalým stavem. Kdo je jednou chudý, zůstává chudým dlouho, jen málo rodin se z toho může dostat,“ říká v listě předseda správní rady nadace Jörg Dräger. PNP pokračuje, že za ohrožené chudobou jsou pokládány děti žijící v domácnosti, která disponuje méně než 60 procenty průměrného příjmu, nebo která pobírá základní sociální dávky. Kolika dětí se to týká, je v podstatě známo. Bertelsmannova nadace ale nově zkoumala dopad této situace na děti. Chudoba podle výzkumu pro ně znamená zříkat se. Základní zajištění zpravidla mají, ale jsou odpojováni od společenského života. Průzkum zjišťoval, které z 23 vybraných hodnot a aspektů v rodinách z finančních důvodů chybějí. Spadaly do nich i například návštěvy kina, zvaní přátel, počítač s internetovým přístupem nebo dostatečně velký byt. Děti v dlouhodobé situaci chudoby uvedly průměrně 7,3 z dotazovaných znaků, děti v přechodné nouzi průměrně 3,4, ty ze zajištěných rodin pouze 1,3.

PNP v té souvislosti připomíná přibývání chudobou ohrožených rodin samoživitelek. V roce 2005 jich bylo 39,3 procenta, ale loni už 43,6 procenta. Více než každá třetí taková domácnost s nezletilými dětmi pobírala základní podporu při hledání zaměstnání. „V absolutních číslech to loni bylo 606 000 domácností, o 42 000 víc než před deseti lety,“ uzavírá PNP.

Bavorské hospody mizí

„Ještě si můžeme pamatovat časy, kdy hostinec byl skutečnou institucí, neodmyslitelnou v žádném centru obce, časy, kdy hosté ještě obsluhu znali křestními jmény a hospodský sám si k nim pozdě večer přisedl,“ popisuje pasovský deník PNP poměry v bavorských restauracich, které jako by někdejším českým poměrům z oka vypadly.

I dnes si řada lidí dopřeje čas od času „fešácké“ jídlo v pohostinství, ale v mnoha tradičních provozovnách, především na venkově, už boom ustal. Už tam zhasli, pokračuje PNP. „Tento trend není nový, ale rozměr, který nyní nabírá, ovšem ano. V Německu počet výčepů, tedy převážně nápojově ražené gastronomie, od roku 2009 do roku 2015 poklesl ze 37 700 na zhruba 31 100, v Bavorsku ze 4850 na 3847, tedy o skoro 20 procent. Regionální rozdíly jsou přitom značné – v Horním Bavorsku jich ubylo 11 procent na 1027 ,šenků´, v Dolním Bavorsku zaniklo 30 procent pohostinství, ze 614 na 433,“ uvádí pasovský deník.

Dodává, že pojmem „výčepy“ jsou označovány tradiční hostince, což ale neodpovídá plně realitě – nespadají do statistiky vycházející z daně z obratu, která zahrnuje podniky dosahující ročního obratu alespoń 17 500 eur.

V pohraničí je práce dost

Nezaměstnanost v Rakousku klesá. V září byla nižší u téměř všech okresních úřadech práce než před rokem, povšiml si linecký deník Volksblatt. Zdůraznil, že vůbec nejmenší procento lidí bez práce bylo v hornorakouském okrese Rohrbach – 2,2 procenta, dále v tyrolském Reutte 2,7, v hornorakouském okrese Eferding 2,8 a ve štýrském Weizu 2,9 procenta. Ze zemských hlavních měst byla nezaměstnanost nejnižší v Innsbrucku 5 %, dále v Salcburku 5,3, Eisenstadtu 5,5 a Bregenzi 5,7. Linec vykazoval 7,3 %, Vídeň 12,3 %.

Spokojení včelaři

Ilustrační foto.Zdroj: Deník/archiv

„Bavorští včelaři vyhlížejí přes mnoho pomrzlých květů na jaře dobrou úrodu medu,“ uvedla PNP. „V průměru by jej podle odborného centra v Porýní-Falcku, příslušného pro celé Německo, mohli sklízet 36,1 kilogramu na jedno včelstvo – v Dolním Bavorsku i 44,8 kilogramu. Bavorští chovatelé by si tedy mohli doplnit sklady po loňské spíše chudé sezoně, kdy dosáhli průměrně 25,6 kilogramu na včelstvo.“

Stefan Berg, vedoucí včelařského centra Bavorského zemského úřadu pro vinice a zahradnictví, přičítá letošní úspěšný rok především dobrému „medování lesa“. Upřesňuje, že – laicky řečeno - mšice živící se na stromech produkují dost výměšků obsahujících cukr. Včely z něj pak „vyrábějí“ silný med. Podle Berga se letos konzumenti mohou těšit na vysokou kvalitu – letošní med prý bude mít špičkovou hodnotu obsahu enzymů.

„Svaz včelařů předpokládá, že cena medu v Bavorsku zůstane na pěti až šesti eurech za půlkilogramovou sklenici,“ pokračuje list. „Podle dosavadní zkušenosti má ale cena sotva vliv na poptávku. Předseda Německého svazu včelařů Peter Maske, který sám drží na 50 včelstev, tvrdí, že ,lidé kupují med jako šílení´ - zájem o regionální produkt je trvalý, je prý jedno, kolik stojí.“

PNP uvádějí, že v Bavorsku drží chovatelé na 200 000 včelstev, téměř čtvrtinu celkového stavu v Německu. Podle ministerstva zemědělství snědí Němci kolem 85 000 tun medu za rok, tedy asi 1,1 kilogramu na osobu. „Tím jsme medovými mistry světa,“ uzavírá list.

10 000 za pohřešované

Zmizeli před dvěma roky.Zdroj: Deník/repro

O zmizení Andrease Leitnera a Maximiliana Baumgartnera ze Zwettlu (okr. Urfahr-.venkov) 11. září 2015 jsme na webu psali. Od letošního července se rakouská kriminálka tímto případem na pokyn státního zastupitelství intenzivněji zabývá. „Koncentruje se na rekonstrukci posledních dnů před jejich zmizením a na hledání možného motivu předpokládaného trestného činu,“ uvedly OÖN.

„Po slyšení více svědků z okolí obou pohřešovaných lze mít za zjištěné, že oba přátelé v noci na 12. září 2015 odjeli směrem na Vyšší Brod vzdálený jen několik kilometrů,“ konstatuje zpráva spolkové kriminálky. Zda tam skutečně dorazili a jaké záměry tam měli, nebylo zatím bezezbytku objasněno.

Podle OÖN kriminálka nyní spolupracuje intenzívně s českými úřady k získání informací od místních obyvatel. Leitner a Baumgartner cestovali velmi nápadným a nezvyklým osobním automobilem značky Citroen BX Kombi stříbřitě šedé barvy a s poznávací značkou UU-883 DP. Případné informace žádá spolkový kriminální úřad Rakouska na tel. +43 – 1/24836-985025 a nabízí za takové, které povedou ke zjištění osudu pohřešovaných, odměnu 10 000 eur.

Vlkům na stopě

„Po nových upozorněních obyvatel je správa Národního parku Bavorský les na stopě posledních dvou ze šesti vlků uprchlých z výběhu,“ informuje PNP. !Jeden byl pozorován asi osm kilometrů od centra parku ve Falkensteinu,“ řekl v pondělí ředitel parku Franz Leibl. „Doufáme, že přijde k oboře.“ Druhý vlk se prý pravděpodobně zdržuje v oblasti Sankt Englmar (okr. Straubing-Boden).

Pasovský lid dodává, že ochránci přírody chtějí v pondělí předat ministerstvu životního prostředí v Mnichově téměř 30 000 podpisů proti střílení těchto uniklých vlků.