Cvičit začala ve čtyřiceti, když už dál nechtěla snášet bolesti zad. Ambice mít svaly a vyhrávat na siláckých soutěžích neměla. Nyní má devětapadesátiletá Libuše Leiblová z Kamenického Šenova na kontě patnáct titulů mistryně světa v bench pressu – tedy zvedání těžkých činek z lehu na rovné lavici. V sobotu na nultém ročníku soutěže Silák Vodňan navíc vytvořila neoficiální světový rekord, když uzvedla zátěž 140 kilogramů.

Soutěžení v bench pressu chytilo nejsilnější babičku světa v roce 2006. „Tehdy jsem se poprvé zúčastnila mistrovství Evropy v Německu, které jsem vyhrála. Od té doby mám chuť pořád překonávat své rekordy,“ řekla šestinásobná babička, jež k posilování motivovala i svá vnoučata. „Se sedmnáctiletou vnučku začneme cvičit teď o prázdninách, činky už lákají i patnáctiletého vnuka,“ smála se Libuše Leiblová, která pracuje jako brusička skla. Do posilovny stále chodí až třikrát týdně a seknout s tím hned tak nehodlá. „Jestli vydrží zdraví a bude mě to pořád bavit, cvičit nepřestanu,“ doplnila odhodlaně.

Klání Silák Vodňan uspořádal místní svalovec Tomáš Veselý (53), pětinásobný mistr světa v bench pressu. „Sám už nesoutěžím, jen trénuju. Do mé posilovny chodí mladí kluci, kteří mají o tento sport opravdový zájem. Soutěž jsem tedy založil jako takovou předzvěst jejich budoucích úspěchů,“ vysvětlil Tomáš Veselý. Věří, že soutěž, které se napoprvé zúčastnily dvě ženy a asi patnáctka mužů včetně juniorů, si časem najde další příznivce. „Možná přidám i další disciplínu – mrtvý tah, tedy zdvih činky ze země. Ten je teď hodně populární,“ předeslal.