Pomocníkem jim přitom je speciální přístroj – takzvaný videospektrální komparátor. Ten policisté získali díky příspěvku od Nadace ČEZ a vyšel na dva miliony korun. Za šest měsíců letošního roku jihočeští policisté přišli na 71 padělaných dokladů. Vloni tento počet zaznamenali za celý rok.

Petr Kučera z jihočeské cizinecké policie a specialista na padělky uvedl, že hlavní výhodou tohoto přístroje je možnost zkoumání dokladů pomocí různých světel a odhalit tak případné padělky v řádu sekund.

„Využívat můžeme různé druhy světla. Bílé dopadající světlo, bílé průchozí světlo, bílé šikmé světlo. Potom ale máme možnost používat světelné délky, které už jsou běžným okem neviditelné jako infračervené a ultrafialové světlo,“ přiblížil výhody tohoto šikovného pomocníka, který mají policisté v České republice jen na dalších dvou místech.

Zdá se, že to bude potřeba. Jak totiž uvedl Jiří Stuchlý, vedoucí odboru cizinecké policie Krajského ředitelství Jihočeského kraje, od začátku letošního roku do včerejška odhalili jihočeští policisté sedmdesát jedna padělaných dokladů.

„Za celý loňský rok to bylo sedmdesát dva padělaných dokladů,“ řekl s tím,že při poslední kontrole nelegálních pracovníků zadrželi policisté jedenáct osob s padělanými doklady. „Co se týče dokladů, které jsou předmětem padělání, tak se téměř výhradně jednalo o doklady členských států Evropské unie. Pokud se budeme ptát na osoby, které ty doklady zneužívají, tak jsou to téměř výhradně, samozřejmě až na výjimky, občané třetích států, kteří se tím snaží získat výhody – volný pohyb nebo přístup na trh práce,“ dodal Jiří Stuchlý.

TRIBUNA potřebuje pořádnou rekonstrukci.
Rekonstrukce tribuny sokolů je ohrožena. Nejsou peníze