V listopadu se narodila Liana, v únoru Leonie. „Obě jsou zdravé a vyvíjejí se dobře,“ uvedl list. Každá měla v matčině děloze svou placentu, po narození první se děložní branka rychle uzavřela a těhotenství s druhou holčičkou mohlo bez komplikací pokračovat. Na snímku Klinik Köln jsou otec Alexander, prvorozená Liana, mladší Leonie a maminka Oxana krátce po porodu druhé ratolesti.

Chřest je o 14 dnů dřív

Hornorakouští pěstitelé chřestu začali sklizeň o dva týdny dřív než obvykle, zaznamenaly OÖN. Podle předsedy Agrární komory Franze Reiseckera sezonu urychlil mírný únor, a také nové metody pěstění – část produkce roste ve fóliových tunelech. „Fungují jako malé skleníky – fólie použitelné i dvanáct let pomáhají potlačovat plevel a škůdce,“ říká. V zemi je 16 zemědělců, kteří mají chřest celkem na 125 hektarech. Loni sklidili 445 tun, asi pětinu produkce celého Rakouska. 90 procent z toho prodali přímo na statcích, zbytek do restaurací regionu. Čerstvý chřest mohou nabízet osm až deset týdnů. V Rakousku jej lidé spotřebují průměrně 0,8 kilogramu na hlavu, o polovinu méně než v Německu a ve Švýcarsku. Domácí produkce pokrývá polovinu spotřeby, kolem 3000 tun.

Na vodu střízliví!

Na divoké vodě Isaru v okrese Bad Tölz-Wolfratshausen smějí vodáci plout jen od 1. června do 15. října, informuje PNP. „A platí pro ně od letoška maximální hranice 0,5 procenta alkoholu v krvi,“ píše list. Rozhodl to okresní úřad kvůli stále rostoucí frekvenci volnočasových aktivit na řece.

Do basy za kulovou pumu

54letý linecký licencovaný prodejce „zábavné“ kulové pumy, která připravila při silvestrovské pyrotechnické oslavě v Eberschwangu o život 17letého chlapce, byl soudem v Riedu uznán vinným usmrcením z nedbalosti. Má si odpykat rok odnětí svobody, z toho čtyři měsíce nepodmíněně, píší OÖN. Rozsudek není v právní moci.

Odviněný se k pochybení doznal, prý chtěl školákovi udělat radost… Podle znalce z oboru pyrotechnika Reného Langera tragédii spustil klamný dojem. Chlapec viděl po prvním pokusu o zapálení zapalovačem ještě asi metr dlouhou zápalnou šňůru, ta už ale prohořívala a nevzplanula okamžitě jen kvůli vlhkosti. Při druhém škrtnutí pak přenesla „blesk“ v řádu milisekund – profesionálové „druhou ránu“ v podobných případech odpalují elektronicky. Ve stejný moment se nad ni chlapec sklonil… „Je to srovnatelné s výstřelem z děla,“ prohlásil pyrotechnik o síle exploze. Varovný nápis na obalu této techniky předepisuje bezpečnostní odstup 144 metry.

„Po výpovědi otce usmrceného došlo spontánně k dojemné scéně – obžalovaný podal svědkovi, který chtěl právě opustit soudní síň, ruku, a ten gesto oplatil. Muži se objali se slzami v očích,“ uvedl list.

Soudkyně uzavřela, že šlo o usmrcení z hrubé nedbalosti. „Věřím, že je vám toho šíleně líto a že byste to rád vrátil zpátky. Jako zkušený pyrotechnik jste ale přesně věděl, že nesmíte sedmnáctiletému přenechat žádnou kulovou pumu kategorie F4,“ řekla. Polehčujícími okolnostmi byly doznání a lítost obžalovaného, jeho pomoc při objasnění věci a dosavadní bezúhonnost. „Vzhledem ke smrtelnému následku by ale byl podmíněný trest falešným signálem,“ uzavřela soudkyně.