Filharmonici totiž navazují na projekt Silva Nortica, sdružení pro přeshraniční spolupráci s Rakouskem, nazvaný Památky žijí, který zviditelňuje opomíjené památky kulturními programy.

Letos filharmonici uspořádali první ročník festivalu Jihočeská intermezza.

Ředitel Jihočeské filharmonie Otakar Svoboda vysvětluje záměr festivalu: „Hrajeme na objektech Národního památkového ústavu, které nejsou až tak profláklé. Jde o to oživit je ještě něčím jiným, než se to dělá obvykle.“

Hudební večery, kterých bude celkem pět, se konají vždy ve čtvrtek, aby je mohli využít i turisté na dovolené, a jednu zářiovou sobotu. Filharmonici vystoupí na festivalu dvakrát. V jejich podání uslyšíte 9. srpna na hradu Nové Hrady Baladu pro banditu. V sobotu 1. září na zámku Kratochvíle uzavřou festival Galakoncertem mezi vodu a ohněm. Kromě Georga Fridricha Händela tam čeká návštěvníky i ohňostroj.

První z koncertů se koná už ve čtvrtek 2. července, a to na Zvíkově. Vystoupí tam Komorní orchestr Intermezzo spolu se sólistkou Helenou Jiříkovskou, která zahraje na housle, a zpěvačkou Gabrielou Vermelho.

„Pokud se festival osvědčí, a já věřím, že ano, chtěli bychom v tom pokračovat dál a zatáhnout do něj třeba i divadla,“ plánuje Otakar Svoboda.

Koncerty- 2. 8. – Zvíkov – Komorní orchestr Intermezzo
- 9. 8. – Nové Hrady – Balada pro banditu
- 16. 8. – Zlatá Koruna – Patricia Janečková
- 23. 8. – Landštejn – Epoque Quartet
- 1. 9. – Kratochvíle – Galakoncert mezi vodu a ohněm