Pasov - Německo prožívá sportovně-politickou aféru. Reprezentanti tureckého původu Mesut Özil a Ilkay Gündogan, nominovaní i k nadcházejícímu mistrovství světa v Rusku (14. června až 15. července), se nechali vyfotografovat s tureckým prezidentem Recepem Tayyip Erdoganem. Státníkovi, který nesmí provádět žádnou kampaň v Německu před prezidentskou volbou 24. června, hráči předali v Londýně dresy. Gündogan ten svůj opatřil věnováním „s vysokou úctou mému prezidentovi“, píše PNP. Pozvání dostal i liverpoolský legionář Emre Can, ale podle listu je odmítl.

Trenér německé reprezentace Joachim Löw k události uvedl, že „dali hráčům pochopit, že to nebyla šťastná akce“. Oba mu prý sdělili, že tím nechtěli vyslat žádné politické poselství. Vystoupení fotbalistů kritizovala i kancléřka Merkelová a její mluvčí Steffen Seibert „dovysvětlil“, že oba hráči mají jako reprezentanti vzorovou roli.

Část Němců požaduje, aby tito synové tureckých přistěhovalců, kteří se rozhodli hrát za Německo, nebyli k šampionátu nominováni. „Sportovně politicky pikantní je zmíněný fototermín i proto, že Turecko je jediným konkurentem německého fotbalového svazu na uspořádání mistrovství Evropy 2024, o jehož pořadateli se rozhodne v září,“ pokračuje pasovský list a cituje prezidenta německého svazu Reinharda Grindela: „Není dobré, že se naši reprezentanti nechali zneužít pro manévry volební kampaně. Integrační práci DFB touto akcí jistě nepomohli. Fotbal a DFB zastávají hodnoty, které pan Erdogan dostatečně nezohledňuje.“ Šéf turecxkého svazu Yildirim Demirören kolegovi ve funkci naopak vytkl, že „zatahuje fotbal do politiky“, a označil jeho výroky za urážející a neakceptovatelné.

Podle 66,2 procenta dotazovaných Němců setkání „v každém případě“ poškodilo úctu a vážnost německého národního týmu, podle dalších 16,7 %, že ji spíše poškodilo, 8,1 % míní, že spíše ne a 4,7 %, že rozhodně ne. Důsledky pro Özila a Gündogana žádné nebudou, dodává PNP.

Mistrovství světa v Rusku vyvolalo ještě jeden konflikt. Německý novinář Hajo Seppelt významně přispěl svou dokumentační řadou „Tajná věc dopink“ k objasnění mezinárodních podvodných případů. „Rozjel“ i kauzu ruského státního dopinkového systému, a to ho teď skoro stálo cestu k šampionátu, uvedla PNP. Jeho akreditace podaná televizí SWR byla v pondělí odmítnuta s tím, že je na listině osob v Rusku nežádoucích, jde prý o „kriminálního novináře“. Den nato mu vízum přece bylo přislíbeno, když spolková vláda zvýšila tlak na ruské vedení a přidala se i FIFA. Německý ministr zahraničí Heiko Maas to označil za mezitimní úspěch, protože ruská justice už uvedla, že dopinkového experta hodlá vyslechnout, pokud by měl přijet k mistrovství světa.

Neposílejte delfíní lebky!

Corpus delikti.Zdroj: Deník/repro PNP

Protože muž z Thajska chtěl překvapit svou známou v Norimberku neobvyklým dárkem, hrozí teď mladé ženě pokuta, uvádí PNP. Poštou jí totiž poslal lebku delfína, kterou celní úřad následně zadržel. „Muž lebku zřejmě našel na pláži. Protože ale všechny druhy delfínů jsou podle Washingtonské dohody přísně chráněny, je k dovozu i takové ,trofeje´ potřeba odpovídajícího povolení,“ píše list.

Dodává, že celní úřad adresátku předvolal, aby balíček společně s úředníky otevřela. Tak je to při zásilkách z neunijních zemí obvyklé, řekla mluvčí. Žena byla obsahem pošty sama překvapena. Lebka nyní bude předána spolkovému úřadu pro ochranu přírody do Bonnu, který rozhodne, zda bude věc vyřízena pokutou.

Sraz obojživelníků

Neutopí se?Zdroj: Deník/repro

O víkendu bude ve Steinbachu na Attersee 58. ročník mezinárodního setkání automobilových obojživelníků, plovoucích vozidel. V sobotu bude zahájen v 9.30 u hotelu Föttinger, poté vozy přezkoumá zemský znalec a v 11.30 se účastníci přesunou k volnému plavání do Unterachu. V 11.30 odtud konvoj zamíří po B151 na Nussdorf a do Druckerhofu, v 16.30 je v programu další plutí z kempu Wiesinger do Unterachu. V neděli si od 12 hodin účastníci „zaplavou“ z Attersee k maríně Schörfling a od 15 h se budou po vodě vracet, za příznivých podmínek až do Steinbachu. V pondělí 21. května se předvedou v Unterachu.

Jak chcete rychle poštu?

Od 1. července zavede Rakouská pošta nový tarifní model, píší OÖN. Podle něj budou klienti moci určit, zda má být jejich dopis doručen příští den, během dvou až tří dnů, či dokonce za čtyři až pět dnů.

Pokud bude standardní dopis, který dosud stojí 68 centů, doručen už druhý den, bude to stát 80 centů (tzv. prio-tarif). Bude-li odesilateli stačit dodání do tří dnů, bude frankovat „eco-tarif“ 70 centů, k doručení za čtyři až pět dnů bude stačit „eco-bussiness-tarif“ 65 centů. Časové rozpětí platí i pro balíkové zásilky - „medium“ s doručením druhý den bude stát 4,20 eura místo nynějších čtyř, za rozvoz do dvou až tří dnů se budou dál platit čtyři eura.

Šéf pošty Georg Pölzl odůvodnil změnu významnými úsporami, aniž by prý při tom trpěl servis. „Kdo už potřebuje složenku s pokutou druhý den?!“ řekl na tiskové konferenci. Pošta podle něho ušetří „flexibilitou na poslední míli“ roznášky spojením pochůzky s roznosem letáků, které také nemusejí být doručeny druhý den. Důvodem je i pokles počtu dopisů – zhruba o pět procent ročně, v privátní oblasti dokonce o deset procent. Za poštu vydá občan průměrně dvanáct eur ročně, tvrdí Pölzl.