Ti se chtěli nechat ostříhat od "Barber Angels", píší OÖN a citují profesionálního holiče Alexandera Mayra: „S takovým návalem jsme nepočítali…“

Sociální "Club der Friseure" hostoval poprvé v Horních Rakousích. Důvodem je bál Lidové pomoci chystaný na nadcházející sobotu. Jeho sociálně slabším hostům dobrovolníci předem zušlechťují účesy. Kromě toho každý dostane volnou vstupenku a "goodiebag" s hygienickými a zkrášluícími produkty.

„Jenom ale nestříháme vlasy,“ říká Mayr. „Chceme také odbourat obavy z kontaktů a lidem vrátit kousek pocitu vlastní hodnoty.“ Nejednou mu takový česrtvě upravený klient poděkoval za to, že se zase chvíli smí cítit jako člověk. Takové hlášky mimořádně těší všech dvacet „andělských holičů“, kteří přišli to odpoledne do směny.

Komu účes sedí, přechází k věšákům u zdi zaplněným oděvy. „Z těchto sekndhendových kousků si mohou dámy a pánové hned něco vybrat na ples,“ říká mluvčí Lidové pomoci Martin Dunst. Mnozí z klientů ještě nikdy na takové společenské události nebyli, proto Lidová pomoc rozděluje na 500 volných lístků přes bezdomovecké a jiné organizace. Plesová „Noc různosti“ bude v sobotu 1. prosince od 20 hodin v Design Centru Linec. (www.nachtdervielfalt.at)

Zakoupí 6,7 dárku

Rakušané si letos podle průzkumu Hospodářské komory přejí k Vánocům především hotovost, poukázky a zájezdy, napsaly OÖN. V průměru plánují nakoupit 6,7 dárku – muži 5,7, ženy 7,8. Téměř každý pátý ale nehodlá kupovat nic. Jen dvě procenta pořizují dárky v posledních třech dnech před Vánocemi. Přes 80 procent je nakupuje online. Pořadí nechtěných dárků vedou opět ponožky a prádlo, nářadí a „něco praktického do domácnosti“.

Věžák roste zdola

Takový bude!Zdroj: Deník/repro

Ve Wildbergově ulici na Urfahru se staví Bruckner Tower, výškový bytový dům se 356 byty. Má být dokončen v březnu 2021.

Zatím jdou do hloubky…Zdroj: Deník/repro

Zatím je tu stavební jáma hluboká 18 metrů na ploše 3700 metrů čtverečních. Z jejího dna míří ale ještě 450 pilotů do hloubky dalších čtrnácti metrů, říká v listě Andreas Humer (51), vedoucí projektu. Teprve pak nad úrovní země vyroste do výšky 97 metrů 31 pater nejvyšší obytné stavby v Linci. Podzemí bude mít pět pater, garáže a technické podlaží… Byty u Brucknera budou převážně malometrážní a s balkony.

Požehnaně ovoce

Po dvou slabých letech je v Rakousku letos nadprůměrná úroda ovoce, píše Volksblatt. V jádrovinách bude letos sklizeno 284 400 tun, o 78 procent víc než loni, množství jablek a hrušek je dokonce rekordní. Chladno na jaře zabránilo předčasnému květu, takže jej nastupující mrazíky nezničily. Jádrovin je letos 252 700 tun, o 32 % víc než v desetiletém průměru. Jablek je víc o 86 %, hrušek o 106 %.

Peckovin je 14 600 tun, o 63 % víc (meruněk o 53 %). Nižší je jen úroda jahod (-6 %) a malin (-41 %). Ořechů se urodilo 700 tun, dvakrát víc než loni.

Pomůcka pro vraceče láhví

Zlepšováček pro potřebné.Zdroj: Deník/repro PNP

„Sběrači, kteří hledají v odpadových koších a kontejnerech zálohované láhve, patří i v Pasově k dennímu obrazu ulic,“ píše PNP. Městská radní za Zelené Erika Trägerová se teď lidí, kteří takový každodenní výnos z vracení tohoto zboží nutně potřebují k životu, ujala návrhem úpravy odpadkových košů, která tyto sběrače má ušetřit přinejmenším nedůstojného vystupování a pohrdavých pohledů. Po vzoru více německých velkoměst jsou kolem košů přípravky, rámy s otvory na zasouvání oněch láhví, které na místě jiní pocestní zanechávají snad i jako dárek svým chudým „příbuzným“. Sběrači pak mají snazší je vytáhnout, nemusejí se za nimi nořit do útrob nádob, popisuje list. Návrh Trägerová adresuje starostovi Dupperovi s rozkladem, že by to nebylo moc drahé opatření…

Pádlování vstoje škodí ptákům

Trendový sport pádlování vstoje, tzv. stand-up-paddling, může být nebezpečný vodnímu ptactvu, informuje PNP. Ve srovnání s jinými vodními sporty jako veslování nebo jachting má na zvířata „nadprůměrně vyšší rušivé účinky“, říká Matthias Bull, který na zadání zemského svazu ochrany ptactva vypracoval na toto téma diplomovou práci. „Ještě silněji jsou ptáci rušeni už jen motorovými čluny,“ dodává list. Vylétávají, už když jsou tito sportovci ještě daleko. Na Bodamském jezeře například vyděsil pádler celé hejno kachen na vzdálenost půldruhého kilometru. Ptáci před vyznavači tohoto sportu odlétají delší úseky, než znovu přistanou, nebo vodní plochu vůbec opouštějí častěji než při vyrušení jinými činnostmi.