Rekordní sezonu za sebou mají třeba na nejvýše položené zřícenině v Česku, na Vítkově Hrádku. Podle Miroslava Kovačičína, předsedy spolku, který hrad zachránil a léta ho zvelebuje, sem přišlo nejvíc lidí za víc než dvacet let. „Začátek byl kvůli koronaviru katastrofický. Museli jsme sáhnout do finančních rezerv z minulého roku. Po vládním rozvolnění ale bylo vidět, že lidé zůstali v tuzemsku. Takové návštěvy jsme na hrádku nezažili,“ říká.

Že Češi znovuobjevili Čechy, bylo znát od Stožce po Rožmberk. „Na rozdíl od jiných let tu v létě absolutně dominovala čeština a počet návštěvníků jasně vzrostl. Hlásí to celý region,“ hodnotí letní sezonu předseda Turistického spolku Lipenska Jiří Mánek. „Ale i když byly červenec a srpen nadprůměrné, z pohledu celoročních tržeb se stále nepodařilo zacelit ztráty způsobené koronavirovými restrikcemi.“

Přívoz se nezastavil, tratila restaurace

Návaly turistů čekaly i provozovatele lipenských přívozů. Karel Kukačka dělá kapitána lipenského přívozu v Horní Plané už čtyřiadvacátou sezonu, ale tolik lidí nepamatuje. Podle jízdního řádu měl pasažéry vozit do Bližší Lhoty osmnáctkrát denně. V těch nejteplejších dnech ale jezdil i padesátkrát. „Denně jsme převezli zhruba 1200 lidí. Pokračujeme dále, dokud nezamrzne Lipno. Minulou sezonu jsme místní i turisty vozili do 9. března,“ shrnuje.

Výlet na Lipno.
OBRAZEM: Výlet na Lipno

Podle dalšího kapitána, Antonína Labaje, se určitě jednalo o jeho nejlepší sezonu. Frymburský přívoz, se kterým vozí auta, pěší a cyklisty na Frýdavu, provozuje tři roky. „Celé léto jsme se nezastavili. Stále jsme byli na trase vedoucí tam a zpět. Na Lipensko letos přijeli hlavně lidé z tuzemska, kteří jsou zvyklí trávit dovolenou aktivně. Neustále jezdili na výlety, nejsou na jednom místě, ale dobu, kterou na dovolené tráví, využijí na maximum za účelem poznání,“ říká.

Nadprůměrné léto měli i ve vyšebrodské půjčovně lodí. „Oproti jiným rokům jsme za léto na sto patnácti procentech, nicméně za celý rok jsme jen na devadesáti procentech oproti rokům minulým,“ vyčísluje manažer společnosti IngeTour Pavel Kolouch. „Pokud jde o naši restauraci, tak tam jsou propady velké, protože k nám vždy mířili převážně Rakušané. Letos jsme na pouhých šedesáti procentech standardu.“

Lipno Lake Resort ve Frymburku byl díky masívní online kampani o letních prázdninách plně obsazen a dosáhl tak o pět procent vyšší obsazenosti, než v úspěšném loňském létě. Češi, kteří velice oceňují prostornost apartmánů a jejich plnohodnotné luxusní vybavení včetně vlastní sauny, terasy s výhledem na jezero, tvořili o letošní letní sezóně 95% ze všech hostů. Nadále platí, že resort je vyhledáván především rodinami s dětmi. „Jsme rádi, že se postupně daří minimalizovat šesti milionovou ztrátu danou koronavirovým uzavřením resortu ve druhém čtvrtletí,“ uvedl majitel resortu Luboš Krejza.

Na Lipně se o prodlouženém víkendu mistrovství republiky dvouposádkové třídy Fireball a juniorské třídy Cadet. Třídy Létající Holanďan a 29er odjely Český pohár.
Lipno hostilo šampionát jachtařů, vítr jim přál

„Obsazenost hosty za červenec a srpen byla lepší, než za stejné období loňského roku, zejména červenec hodnotíme velmi pozitivně. Cizinci tvořili zhruba 15 procent hostů. Finanční ztrátu se díky COVIDu a uzavření parku od 13. 3. - 25. 5. 2020 se s největší pravděpodobností nepodaří dohnat,“ uvádí Jan Strnad, generální ředitel Landal Marina Lipno.

Kempy si léto chválí

Léto na Lipně si pochvalovali především hlavně kempaři. Václav Mareš, spolumajitel kempu U Kukačků v Pihlově, zaznamenal ve srovnání s předchozími léty nárůst počtu klientů i další zajímavosti, které vyplynuly z končící sezóny. „Měli jsme opravdu nabito. Většina hostů byla z tuzemska. Na druhou stranu, k nám jezdí někteří cizinci dlouhé roky a tito skalní, nevynechali ani letos,“ uvádí Mareš. Podle něj letos do kempu přijela řada nových hostů, leckdy úplných začátečníků. „Často jsem musel pomáhat parkovat karavan. Viděl jsem řadu klientů, kteří dlouho řešili problémy související se stavbou stanu. V ruce měli návod a zkoumali jak dál. Zkrátka letos byla návštěva kempu trendem,“ shrnuje Mareš. „Letošní sezóna dopadla dobře i přestože jsme mohli otevřít až koncem května. Kemp byl od července plný až do konce srpna. Oproti jiným rokům byly pobyty celkově kratší, změnilo se složení hostů; přijelo k nám asi 60% Čechů a 40% Němců, Rakušanů a Holanďanů. Počasí toto léto vyšlo nádherné a přispělo ke spokojenosti hostů,“ dodává Tereza Wilzingová z Camping resortu Frymburk, který patří k nejluxusnějším na Lipensku a v minulých letech ho vyhledávali většinou cizinci.