Prvním sečteným volbením okrskem v Českobudějovickém okrese byl Vlkov, tamní volební komise měla sečteno krátce po půl třetí. Volbení účast ve Vlkově přesáhla hranici 50% přesně 62,07% a místní převážně volili Českou stranu sociálně demokratickou, která získala 44,4% hlasů.

Od 16 hodin Deník přinese online reportáže z volebních štábů v Českých Budějovicích. Redaktor Deníku Martin Troster již vyrazil do volebního štábu ODS. Pavel Kroupa vyrazí do štábu ČSSD, Edwin Otta vyrazí do štábu KSČM, Andrea Zahradníková vyrazí do volebního štábu Jihočechů, Václav Koblenc navštíví štáb KDU-ČSL, Tadeáš Nový bude u štábu TOP 09 a Daniela Procházková bude připravena u Zemanovců.

„Komise sečtou ručně hlasy, ručně. Roztřídí je na platné a neplatné. V případě krajských voleb pak lístky rozdělí podle stran a posuzují preferenční hlasy. Poté vytvoří na počítači zápis a výsledek odvážejí do přebíracích středisek Českého statistického úřadu. Největší v kraji je ve sportovní hale v Českých Budějovicích," uvedla Alena Karvánková z Krajského úřadu Jihočeského kraje. Výsledky pak procházejí úřední kontrolou.

Výsledky by mohly být známy dnes večer, případně v noci nebo také ráno. Jde o to, aby vše bylo v pořádku a žádný okrsek se tzv. „nezasekl".

A jak to dopadne? Volební průzkumy se před volbami hodně lišily a dnes už jsou dost zkreslené. Podle agentury Sanep (publikováno ve druhé polovině září 2012) ČSSD oproti volbám v roce 2008 ztratí 12,7% svých voličů na 21,1 % (z volebního výsledku 33,8 %) a ODS 10,5 na 19,1 % (z 29,6 %). Získat má KSČM, a to na 17,2 %. Zemanova SPOZ má mít  5 %, TOP 09 a Starostové 7,9%, KDU-ČSL 7,1%, Jihočeši 2012 6,9 %, Věci veřejní 5,1 %, Zelení 4,1 %. Průzkum se však zdá nereálný.

Podle průzkumu agentur SCaC a STEM/MARK pro Českou televizi by sociální demokracie v Jihočeském kraji získala 21 procenta hlasů všech voličů. Volebním lídrem ČSSD v Jihočeském kraji je současný hejtman Jiří Zimola. Průzkum pro ODS s lídrem Tomášem Jirsou předpovídal stejný výsledek, KSČM 17,5 %, TOP09 9%, Jihočeši 9 %, KDU-ČSL 6,5 %. Odhadovaná volební účast pro krajské volby 2012 byla podle tohoto průzkumu v Jihočeském kraji je 49 %.

A volby do Senátu? Podle průzkumů ODS senátorské křeslo v tomto obvodu udrží. Jan Zahradník (hejtman v letech 2000 až 2008) je známou postavou regionu a vždy ho provázela pověst ,,toho slušnějšího" v jihočeské ODS. Černým koněm voleb může být Jiří Šesták (STAN a Hnutí Občané pro Budějovice), ředitel Jihočeského divadla.