„Jsem u moře, nemáme tady buše či lesy, jsem v pohodě, ale kouř jde k nám. Teď už je situace lepší, v noci trochu pršelo. Byly dny, kdy to bylo hrozný, neviděla jsem z okna vůbec nic. Bydlím u letiště a nebyla vidět ani letadla, ale létají. Dýchat jsem pořádně nemohla, roušku jsem nenosila. Do práce chodím, ale kamarád ze Svinů na Táborsku, který bydlí vedle mě, do práce kvůli dýmu nemohl,“ řekla s tím, že v Sydney je počasí obvykle stále pěkné, spíše vedro. „Neprší tu skoro vůbec, a to je hrozné,“ podotkla usměvavá žena, která zde studuje obchod a pracuje v Československé školce.

Její sousední kamarád Jan Vlach z obce Sviny na Táborsku pobývá v australském Sydney přes dva roky. Vydal se do Austrálie, kde studuje management, pracuje jako klempíř. Kvůli nebezpečnému ovzduší prožil i dny, kdy do práce nemohl.

„My jsme mimo ohnisko problému. V tyto dny je tu lépe, ale ovzduší je hrozné. V noci sice pršelo, ale je to jako když plivne. Já s dýcháním problém nemám.Třeba včera bylo toho hnusu v ovzduší hodně. Problém je, že je sucho a dlouho pořádně nezapršelo. Bohužel to tu nevypadá, že by se situace měla zlepšovat. Všude okolo Sydney hoří a kouř jde do města,“ popsal.

Podobně situaci vnímá i třetí kamarád Martin Kašpar z obce Sviny na Táborsku, který v Sydney pracoval a studoval tři roky. „Jsem v pořádku, odlétám s přítelkyní na měsíc do Mexika. Vypršelo mi tu vízum, žádám o nové, chtěl bych do Tasmánie,“ plánuje. V Austrálii žijí nyní i další lidé z okolí Veselí nad Lužnicí.