České Budějovice – Letošní shromáždění dostala i jiný rozměr – lidé volali po demisi trestně stíhaného premiéra Andreje Babiše, který aktuálně vysvětluje kauzu kolem svého syna. V jihočeské metropoli vyšel symbolicky v 17.11 hod. průvod stovek demonstrantů od budovy divadla a mířil na Piaristické náměstí. Tam bylo možné podepsat petici na obranu tureckých studentů, kteří jsou stíháni za protiválečné protesty. Podle Lukáše Průdka, ředitele Jihočeského divadla, se na akci Rozsviťme demokracii podílely i Amnesty International a iniciativa Společně udržme demokracii. „Cítíme, že Jihočeské divadlo by mělo být platformou k diskuzi,“ vysvětlil Lukáš Průdek širší význam. Dodal, že poselství divadla se neomezuje jen na představení.

Na Piaristickém náměstí zazněla výzva k odstoupení premiéra. Za občanskou iniciativu Společně udržme demokracii (SUD) s ní vystoupili Tomáš Trantina a Tomáš Kuboušek. Ti respektují, že vítěz voleb má být premiérem, ale nemůže si dovolit cokoliv. „Pokud jednání politika překročí přijatelné meze, má ho vlastní čest, spolustraníci nebo další politické strany v parlamentu přimět k rezignaci,“ míní Tomáš Trantina.

17. listopad v Českých BudějovicíchZdroj: Deník / Jaroslav Sýbek

Promluvil i jeden z vůdců studentského stávkového výboru z listopadu 1989 v Českých Budějovicích Radan Běhoun. „Stát se dnes dostává do rukou firmy, jejíž majitel chápe demokracii jako svůj podnik určený k vlastnímu prospěchu a občany jako podřízené zaměstnance. Těm, kteří vyhrožují přes své noviny majitelům jiných médií, těm, kteří nehodlají nikdy odstoupit, a těm kteří hodlají tyto šíbry navzdory případné nedůvěře demokratických institucí jmenovat opětovně na věčné časy, je třeba čím dál hlasitěji vzkazovat: Tahle země není vaše!“ řekl Radan Běhoun.

Kritika českého premiéra byla motivací pro účast řady přítomných. Naznačovaly to transparenty Andy, Andy, Andy, už je konec srandy, už ti nepomůže mistr propagandy či Samolibost, trapnost, bezohlednost.

UŽ JE TO ZA ČÁROU
Český Krumlov – Dvěma setkáními si Krumlováci připomněli 17. listopad. V 16 hod. bylo petiční shromáždění a akce iniciativy Milion chvilek pro demokracii za Babišovu demisi. V 18 hod. začalo setkání, které svolala Martina Kelbichová: lidé zapalovali svíčky na kašně u portrétu Václava Havla.

Podpisovou akci zorganizoval Pavel Kantner. „Jsem původem Pražák, ale přestěhoval jsem se do Krumlova. Kauzou Babišova syna pro mě byla překročena červená čára a rozhodl jsem se, že se zapojím aktivně, že už je to za hranicí. Kauza nemá v naší historii precedens. Tím, že se odehrála na Krymu, území kontrolovaném ruskými tajnými službami, v sobě nese potenciál k vydírání. Je to šílenější než třeba únos Michala Kováče ml. na Slovensku,“ zdůvodnil.

Krumlováci přišli zavzpomínat na 17. listopad a zapálit svíčku k portrétu Václava Havla.Zdroj: Deník / Zuzana Gabajová

LÍPA PRO REŽISÉRA
Čejetice (Strakonicko) – Členové čejetického divadelního souboru zasadili v sobotu v obci u rybníku Jordánek lípu. Uctili památku režiséra Miroslava Šipana, který má podle současného principála Romana Kříže zásluhu na tom, že soubor i přes mnoho krizí funguje. Lípa připomíná i 100 let vzniku státu a Den boje za svobodu a demokracii.

Divadelníci zasadili lípu.Zdroj: Jan Sedláček