A to i za cenu případných žalob a soudů. Podle hejtmana Jiřího Zimoly totiž v ničem nepochybil a sankci za státní instituci Úřad regionální rady (jenž dotace ROP přerozděluje, pozn. redakce) uhradil pouze z dobré vůle, protože nechtěl ohrozit další přísun evropských dotací na jih Čech. Za vzniklé potíže prý může hlavně bývalý ředitel ROP Jihozápad Jiří Trnka, kterého kvůli údajným machinacím 
a ovlivňování výběru projektů dokonce stíhala policie. Pražský Městský soud ho však loni zprostil obžaloby.

Zatím nepravomocně a jen v části, která se týká takzvané páté výzvy. Ta se uvedené problematiky netýká.

Kdo rozhodoval?

„Korekce od počátku směřovala vůči regionální radě 
a Úřadu regionální rady soudržnosti. Pokud bychom nezaplatili, hrozilo zastavení přílivu dotací a mnozí žadatelé  – nejen kraj, ale i obce či občanská sdružení, by zůstaly zcela bez prostředků," argumentuje hejtman Zimola 
s tím, že  krajský úřad koordinuje postup s Plzeňským krajem, který musel kvůli stejným chybám zaplatit 95 milionů korun.

Krajští zastupitelé včera schválili podnět k podání žaloby na ministerstvo financí k Nejvyššímu státnímu zastupitelství. Zástupci ministerstva však tvrdí, že jejich postup byl správný a zákonný. Ondřej Jakob z tiskového oddělení Deníku vysvětlil, že 
o zaplacení pokuty rozhodl Výbor regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad, který tvořili zástupci Jihočeského a Plzeňského kraje včetně Jiřího Zimoly. „Výsledek soudního řízení týkající se někdejších vedoucích pracovníků úřadu regionální rady tudíž není v této věci relevantní a na skutečnostech to nic nemění," zdůraznil mluvčí Jakob.

Dodal, že ministerstvo je připraveno spolupracovat s orgány činnými 
v trestním řízení, ale přesto trvá na tom, že o zaplacení sankce rozhodl Výbor regionální rady Jihozápad, nikoliv ministerstvo financí.

Deník požádal o vyjádření i mluvčí Úřadu regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Michaelu Biňovcovou. Ta uvedla, že Regionální rada ROP Jihozápad se problémem dlouhodobě zabývá a komunikuje se zástupci obou krajů. S jejich současnými kroky je seznámena a údajně je respektuje.

Biňovcová vysvětlila, že ministerstvo financí provedlo v roce 2010 kontrolu systému hodnocení a výběru projektů ROP Jihozápad. Kontrola podle ní označila systém hodnocení za funkční, ale shledala v něm určité nesrovnalosti.

V čem byl problém?

Na základě této kontroly zaslalo ministerstvo financí výzvu, v níž navrhla Regionální radě finanční opravu 
ve výši pěti procent z vyplacených prostředků v rámci druhé a třetí výzvy. Konkrétně se jednalo o částku 250 milionů korun pro oba kraje.

„Kdyby na výzvu, tedy 
na uhrazení korekce Regionální rada nepřistoupila, hrozilo by zastavení programu, tedy nebylo by možné čerpat dotace z ROP Jihozápad 
na rozvoj obou krajů. Ztráty pro kraje by byly markantní. Výbor Regionální rady, na základě tohoto faktu, rozhodl pro uhrazení korekce," popsala Michaela Biňovcová s tím, že Regionální rada nedisponuje finančními prostředky na zaplacení korekce. Zastupitelstva obou krajů proto schválila uhrazení sankce z vlastních zdrojů a to tak, aby bylo zajištěno další fungování  ROP Jihozápad a dotace se dostaly k příjemcům. A to se prý povedlo.

„V současné době již úřad rozdělil 86 procent celkové sumy ROP Jihozápad, tedy 14 miliard korun.  Podpořili jsme na 690 projektů z oblasti dopravy, školství, zdravotnictví, sociálních služeb a cestovního ruchu napříč celým Jihočeským a Plzeňským krajem," dodala mluvčí Michaela Biňovcová.