Novinářům tetno týden projekt představili zástupci fakulty v českobudějovickém Domě U beránka. "S jesetery jsme začali pracovat před více než 15 lety. Zpočátku studia jsme se snažili první druhy jeseterů v našich podmínkách rozmnožit a vytvořit základ pro další práci. Prostě abychom měli co studovat, protože dostupnost jeseterů u nás i v okolních státech nebyla nejjednodušší," uvedl Marek Rodina z Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického ve Vodňanech.
Získávání kaviáru podle něj přišlo na řadu až po čase jako vedlejší produkt. Ve Vodňanech ale nechtěli kvůli tomu cenné ryby zabíjet. "Pokusili jsme se proto vyvinout novou technologii. Dnes jsme schopni získávat opakovaně nejenom kaviár, ale alternativně i další potomstvo," uvedl.
Fakulta v těchto dnech zahájila ve svém obchodě prodej kaviáru pod ochrannou známkou Sturgeon friendly Caviar, kterou se podařilo registrovat v celé Evropské unii. První, kdo projevil zájem o licenci na tuto produkci kaviáru, je německá firma Fish-Gross. "Naší prioritou je nabídnout know-how a licenci pro výrobu přátelského kaviáru a tím zároveň splňujeme požadavek na zavádění nových technologií pro evropské rybářské producenty," uvedl děkan fakulty Otomar Linhart.

Marek Bílek, ČTK