Kvetoslava Kotrbová, ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje (KHS) uvedla, že v této sezoně k dnešku evidují šedesát čtyři případy klíšťové encefalitidy a sto osmdesát jeden případ lymeské boreliózy. "Výskyt klíšťaty přenášených infekcí je ve srovnání s minulým rokem vysoký stejně jako celodenní aktivita klíšťat, a prosím proto Jihočechy, aby byli při pobytu v přírodě obezřetní,“ uvedla ř Kvetoslava Kotrbová.

Klíšťatům vyhovuje současné vlhké počasí bez velkých veder, které jim umožňuje celodenní vysokou aktivitu. Český hydrometeorologický ústav, který sleduje a prognózuje aktivitu klíšťat, pro tyto a budoucí dny uvádí na desetistupňové škále stupeň aktivity 7, což je vysoké riziko.

Ilustrační foto.
Konec spekulacím kvůli koronaviru v Prachaticích: má ho zaměstnankyně OSSZ

„V týdnu přibylo čtrnáct potvrzených případů klíšťové encefalitidy, které je v kraji k dnešku šedesát čtyři případy. V celé České republice jsou k dnešku hlášeny 273 případy, v kraji tedy evidujeme téměř čtvrtinu všech potvrzených případů u nás. Pro srovnání: Vloni jsme ve dvacátém devátém týdnu evidovali dvacet čtyři případy, takže letošní výskyt v kraji je bezmála trojnásobný," uvedla Kvetoslava Kotrbová.

Dáno je to dle jejích slov aktivitou klíšťat, která je vysoká po celý den, protože klíšťata se nemusejí přes den ukrývat před ostrým slunečním svitem. "Dalším faktorem je to, že v jihočeské přírodě tráví svůj volný čas více lidí, kteří zůstávají na dovolenou doma. Riziko přisátí klíštěte a přenosu infekce je vysoké, a stále proto doporučujeme při pobytu v přírodě vedle očkování jako základní preventivní opatření správné oblečení, opakované používání repelentů s odpuzujícím účinkem a velice důležité je brzké objevení a správné odstranění přisátého klíštěte. Po návratu domů je třeba kompletně se převléci včetně spodního prádla, osprchovat se a dobře se prohlédnout, třeba i vícekrát za den,“ radila ředitelka KHS.

Jitka Luňáčková, epidemioložka KHS zmínila, že největší výskyt klíšťové encefalitidy evidují hygienici na Českobudějovicku, kde je k dnešku 20 potvrzených případů, po jedenácti je na Prachaticku a Táborsku, 8 na Českokrumlovsku, 7 na Strakonicku, 5 na Jindřichohradecku a Písecko hlásí dva případy. „Od minulého týdne výrazně přibylo nových potvrzených případů lymeské boreliózy. V týdnu to bylo třicet jedna nových případů a k dnešku v kraji evidujeme sto osmdesát jeden případ. Vloni ve srovnatelném období do byly sto šedesát dva případy," řekla s tím, že nejvíce případů je momentálně na Českobudějovicku – šedesát jedna, čtyřicet případů je na Jindřichohradecku a dvacet devět na Táborsku. Českokrumlovsko má sedmnáct, Prachaticko čtrnáct, Strakonicko dvanáct a Písecko hlásí osm případů. "Nejvíce nových potvrzených případů v tomto týdnu evidujeme na Českobudějovicku, kde oproti minulému týdnu přibylo osmnáct případů. Dlouhodobým statistikám tohoto onemocnění s přírodní ohniskovostí dominují Jindřichohradecko a Táborsko, v posledních letech ale roste počet případů právě na Českobudějovicku,“ uvedla Jitka Luňáčková.

Práce na počítači - Ilustrační foto
Jihočeský kraj podporuje vývoj a budoucí uplatnění digitálních technologií

V souvislosti s dlouhodobě vysokou aktivitou klíšťat hygienici doporučují preventivní použití repelentů, nelehat a nesedat si v porostech především na okrajích lesů, nevstupovat do hustých křovin a vysoké vegetace kolem vodních toků a ploch a po příchodu z přírody se rychle převléknout a dobře prohlédnout, protože důležitá je rychlost, s níž se klíště podaří objevit a hlavně správně odstranit.

Další skupiny sezónních onemocnění

Salmonelóza - 386 případů (nejvíce na Českobudějovicku (113), Jindřichohradecku (68) a Táborsku (63). Vloni ve 29. týdnu to byly 462 případy.

Kampylobakterióza - 701 případů. Vloni v tomto období bylo prokázáno 737 případů. Nejvíce jich je na Českobudějovicku (216), Táborsku (105) a Jindřichohradecku (99). Písecko má 82 případy, Českokrumlovsko hlásí 75 případů, Prachaticko 68 a Strakonicko 56.