Kontrolu komína musíme objednávat všichni alespoň jednou ročně, tak nám ukládá zákon o požární ochraně. „Lidé si na nás vzpomenou obvykle před topnou sezonou, ale kontroly je možné provádět od jara do zimy. Klidně můžeme už v červnu připravit komín na podzimní provoz,“ vysvětlil kominík Jakub Kůta, jenž se pro řemeslo rozhodl při studiu na vysoké škole, které ho prý nebavilo.

Čekací lhůty kontroly komína se nyní prodloužily na dva týdny až měsíc. „Pracuji teď od rána do tmy, někteří kominíci končí už kolem třetí hodiny. Někteří objednají až za měsíc. U mě je to teď kolem čtrnácti dnů. Čištění komína by se správně mělo provádět třikrát do roka, ale zákon ukládá, že jednou má přijít profesionál a dvakrát mohou lidé sami. Kdo topí uhlím, ten v zimě čistí i jednou za měsíc,“ vysvětlil Jakub Kůta.

Hvězdárna a planetárium České Budějovice.
Pokořili hranici vesmíru. Dozvíte se o nich vše

Lidé prý často zaměňují kontrolu spalinových cest, tedy komínů, s revizí. Klasický kominík udělá kontrolu a předá kontrolní zprávu s hranatým razítkem. Zato revizi dělá revizní technik, ta je zapotřebí například při stavebních úpravách nebo při zapojení nového kotle a má razítko kulaté.

Kominíků je prý v Jihočeském kraji dostatek, přestože se letos na obor kominík na českobudějovickou Střední školu polytechnickou nepřihlásil jediný uchazeč. „Letos neměl o kominický obor zájem nikdo. Loni absolvovalo 6 kominíků a v tomto roce by mělo 7. Mezi nimi je i jedna dívka. Ještě stále není poptávka zcela nasycena,“ uvedl Lukáš Máče z budějovické Střední školy polytechnické.

Ilustrační foto
Policisté dopadli falešného kominíka