Uspěje? S největší pravděpodobností ano – v minulých volbách získal od občanů nejvíce „křížků“. Ostatně jako ve všech předcházejících.

Profese. Ilustrační foto.
Kde kandidují dělníci či lékaři. A jaké profese mají reálnou šanci uspět?

Obhájit posty na radnicích se letos spolu s Vladimírem Chovancem pokusí 4,5 tisíce mužů a žen, kteří na kandidátkách v kolonce povolání uvádějí, že jsou současní či bývalí starostové nebo jejich zástupci.
Největší zastoupení na kandidátkách mají v okolí hlavního města, tedy v okresech Praha-západ a Praha-východ. Naopak nejmenší na Karvinsku.

Šance, že valná většina z nich opět zasedne na radnicích, je celkem vysoká, neb v průměru kandidují z druhých míst kandidátek.

Typickému starostovi či místostarostovi usilujícímu o znovuzvolení je 52 let, je tedy o pět let starší, než je průměr všech kandidátů ostatních profesí.

V komunálních volbách jen třetina žen

Nejmladší starosta, který obhajuje, je čtyřiadvacetiletý Matěj Hlavatý z obce Tetín na Jičínsku. Na druhém konci věkového žebříčku figuruje sedmasedmdesátiletý Zdeněk Moravec z obce Čáslavsko na Pelhřimovsku.

Ilustrační foto.
Váš nový starosta? Novák. Jiří Novák

Mezi všemi kandidáty všech profesí v komunálních volbách je pouhá třetina žen. Mezi starosty a místostarosty je situace ještě o poznání tristnější – dam je pouhá čtvrtina.

Situace se nicméně výrazně liší okres od okresu: na Domažlicku je mezi kandidujícími (místo)starosty pouze necelých šest procent žen, naopak na Rakovnicku skoro polovina.

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř