Stále totiž přibývá dalších obchodníků, kteří se do systému zapojují průběžně. „Musí tak učinit před prvním přijetím platby, přidávají se tak například ti, kteří měli kvůli jarním prázdninám minulý týden zavřeno a teď se teprve vrátili do práce. A počítáme, že podobné to bude v dalších měsících u obchodníků, kteří provozovny otevírají na sezónu třeba od dubna nebo v létě,“ odhaduje mluvčí Finančního úřadu pro Jihočeský kraj Jana Králová.

Mnozí z těch, kdo musí tržby evidovat elektronicky od minulého týdne, už mezi zákazníky obsloužili i kontrolory finančního úřadu. Inspektoři k 6. březnu stihli v kraji prověřit 82 provozoven. Jak doplňuje Jana Králová, zatím nebyla předepsána žádná pokuta.

O poznání horší bilanci mají provozovatelé restaurací a hotelů, mezi nimiž už se objevili i první hříšníci. Svědčí o tom celková bilance všech dosavadních kontrol zaměřených na EET. „Od 1. 12. 2016 bylo Finanční správou v našem kraji provedeno celkem 479 kontrol a předepsáno 5 pokut v celkové výši 24 tisíc korun,“ uvádí Jana Králová s tím že sankce padaly za to, že dotyční vůbec nevydávali účtenky.

V případě bagatelních prohřešků jako bylo například nevyvěšení oznámení, kontroloři řešili situaci domluvou. V následujících dnech ale vždy ověřili, že došlo k nápravě. 

Účtenku dostanete i na hradechSpolky obnovující zbytky kamenných svědků naší historie mají v souvislosti s elektronickou evidencí tržeb prakticky dvě možnosti. Pro ty menší, které se vejdou pod limity EET, se nic nemění. Větší a ambicióznější, s vlastními prodejnami suvenýrů a občerstvení, už musí k ruinám hradů přivést internet a zajistit provoz elektronické evidence tržeb. Patří mezi ně i jihočeské Hrady na Malši, v jejichž čele stojí jednatel Radek Kocanda (na snímku vlevo s Jaroslavem Bartizalem z velešínského infocentra). „EET nám přineslo dva hlavní problémy," říká Radek Kocanda. „Musíme si koupit technické vybavení a software, ale nemáme možnosti odpisů jako běžný podnikatel. Pak je tu otázka zajištění provozu. Je rozdíl, jestli EET provozuje živnostník, nebo skupina čtyřiceti dobrovolníků," vysvětluje s tím, že v takto proměnlivém týmu je těžké předejít bezchybnosti.