Lososový tatarák na asijský způsobPotřebujeme:
500 g čerstvého lososa
3 lžíce sojové omáčka
2 lžíce sezamového oleje
2 jarní cibulky nakrájené na drobná kolečka
hrst nasekaného koriandru
šťávu z 1 limetky
sůl
Postup: Lososa si nakrájíme nožem na malé kousky a smícháme se všemi komponenty, které nakrájíme nadrobno.

Přes léto se čtenáři Deníku mohli zapojit do kulinářské soutěže Vaříme s Deníkem. Majitel a lektor školy vaření Fine Food Academy Jan Krob vydával v novinách každý týden recept a vyzýval zájemce, aby mu na oplátku poslali svůj. V něm vždy musela být povinná surovina. Čtyři z nich pak vyhodnotil jako nejlepší. A tak kvarteto dam vyhrálo kurz vaření.

Simona Zwifelhoferová z Chvalšin u Českého Krumlova si svůj úspěch vysloužila receptem na pražmu s bramborami v alobalu, Kristina Nejedlá z Bohouškovic u Křemže levandulovým dortem, Alena Vránková z Jindřichova Hradce salátem z červené řepy s kozím sýrem a Alena Fišerová z Prachatic liškovou omáčkou s karlovarským knedlíkem.

Filet z ryby pečený v banánovém listuPotřebujeme:
Pražmu královskou
Cukr
česnek
cibuli
šafrán
nové koření
hřebíček
mletou skořici
oregano
čerstvý koriandr
bobkový list
šťávu z limet
sůl, pepř

Příprava marinády: Nakrájíme cibuli na půl kolečka, česnek na plátky a opečeme v pánvi, aby nám cibule změkla a ztratila štiplavost. Do mlýnku dáme celý pepř, nové koření, hřebíček, skořici, oregano, šafrán a bobkový list a umeleme na co nejemnější prášek. K rozmixovanému koření přidáme opečenou cibuli a česnek, limetovou šťávu, sůl, trochu vody a společně promixujeme. Tuto marinádu nalijeme na porce ryb a necháme 30-60 minut marinovat. Z banánových listů nařežeme obdélníky, na které položíme marinovanou rybu, přidáme nasekaný koriandr a zabalíme. Balíčky dáme do vyhřáté trouby
na 180 °C a pečeme 10-15 minut.

Čokoládový mousses lesním ovocemPotřebujeme:
Čokoládu
cukr
mascarpone
lesní ovoce
vejce

Postup: Čokoládu necháme rozpustit ve vodní lázni, žloutky si utřeme s cukrem.
Ve vodní lázni vymícháme žloutky. Do žloutků přidáme rozpuštěnou čokoládu, a mascarpone.
Promícháme a podáváme s ovocem.


V úterý ráno tedy Jan Krob rozdal zástěry a čtyři týmy složené z redaktorů a autorek nejlepších receptů začaly vařit. Stihlo se vše. Lososový tatarák, filet z pražmy pečený v banánovém listě, toskánská rajčatová polévka i čokoládový mousse. Pozornost okamžitě upoutal šéfkuchař, lektor a odborník na ryby Martin Rada, který z ledu vytáhl téměř pětikilového lososa a připravoval se na filetování. „Víte, jak poznáte, že ryba není zkažená? Oko musí být čiré, ne mléčné, žábry krvavé, jasně červené a když se na rybu máčkne, nesmí tam zůstat ďolík. Kůže by se měla znovu napružit,“ vysvětlil.

Fine Food Academy jako největší škola vaření v regionu funguje rok a tři měsíce. Zastřešuje 17 kuchařů a 10 pomocníků. Každý den školí jednu partu lidí, výjimečně i dvě. Zatím se jim v kuchyni vystřídalo 3600 zájemců. Majitel Jan Krob na otázku, co by chtěl, aby si účastníci z kurzu odnesli, odpověděl: „Postup, jak připravit rybu. A myslím, že by si měli odnést co nejméně vidliček a škrabek na brambory.“

Toskánská polévkaPotřebujeme:
Plechovku drcených rajčat
1 mrkev
1 řapíkatý celer
Půlku celeru
Bobkový list
Tymián
Sůl, pepř
1l zeleninového vývaru
1 menší cibuli
2 stroužky česneku
Hoblinky parmezánu
Bílé víno

Postup: Na oleji orestujeme nakrájenou cibulku s česnekem. Až zesklovatí, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, kterou orestujeme, až začne chytat barvu. Přidáme bobkový list, tymián a zalijeme bílým vínem, které necháme odvařit. Po odvaření přidáme rajčata a zalijeme vývarem. Vaříme 40 minut a občas promícháme. Na konci vyndáme bobkový list, rozmixujeme a dochutíme solí a pepřem.