Na konci minulého týdne přicestoval usměvavý rocker původem z ostrova Elba, který se učil vařit v restauraci svých prarodičů, i do Českých Budějovic. Předával praktické rady a svou vášeň pro vaření i jihočeským labužníkům. Deníku prozradil, jaký má vztah k turecké kávě i co musí gurmán dělat, aby nepřibíral.

Jak se vám v Budějovicích vaří?
Mám rád mladé a perspektivní lidi, kteří milují svoji práci. A to jsem tu ve Fine Food Academy našel. V sobotu byla při vaření skvělá atmosféra a to je myslím to nejdůležitější.

O nás Jihočeších se někdy říká, že máme rybí krev. Projevila se nějak tato naše pomyslná „bahnitost“ u kurzistů při vaření?
Jestli ano, tak jen v dobrém. V neděli jsem si dal v Budějovicích candáta a byl moc dobrej. Tak to možná není občas na škodu, že máte trošku té rybí krve v těle.

Pijí Italové někdy kávu i vsedě? Nebo je správná káva tak malá a vypijete ji tak rychle, že si ani sednout nestihnete?
No, když si takhle dám jednu nohu třeba na baru na židli, je to vsedě nebo není? Nebo je to tak napůl. Polostoják, to ano. Pro nás káva je jen jedna. Ostatní velikosti kávy vymysleli jiní. Samozřejmě, že u nás existuje cappuccino, které by se mělo pít jen do jedenácté. Jsou restaurace, kde později cappuccino neudělají. To se mi líbí.

Pil jste někdy turka?
Zaplať pánbůh jsem měl tu zkušenost jen jednou. Tady v Čechách, když nic jiného nebylo. A to jsem si opravdu jen smočil rty. To mi stačilo.

Řekl jste, že Češi mají zkažené chuťové buňky komunismem. Dají se ty naše chuťové buňky něčím léčit?
Jasně, že se dají léčit. Ale je potřeba jet správným směrem, protože jestliže jedeme pořád proti, tak to už je problém. Jestliže si stále myslíme, že je to zbytečné dávat peníze za dobrou kvalitu, tak se to nenaučíme.

Za roky, které v České republice žijete, jistě sledujete naši snahu.
Určitě ano. Například ten můj dnešní dobře zpracovaný candát byl super. Občas natrefím na kavárnu, ve které dělají kafe pečlivě. Nemám nic proti starším, ale mladí jsou ti, kdo to mohou pomoct hodně posunout.

Jaká česká jídla máte rád?
Teď třeba dobrou bramboračku, dobrou kulajdu. Kulajdu jsem tady na jihu v sobotu také zkusil. Bohužel nebyla tak dobrá. Moc dobrou kulajdu jsem jedl naopak v Pardubicích, ale dnešní jihočeská kulajda by měla dostat červenou kartu.

Když jíte tolik dobrých jídel, jak to, že netloustnete?
Naštěstí mám rád sport. Běhám, tancuju. Jinak bych měl ještě víc kil navíc. V jídle se nekrotím. Jedu naplno. Kdybych se nehýbal, nedostal bych michelinskou hvězdu, ale vypadal bych sám jako panáček Michelin.