Dnešní Mezinárodní den žen je stále oblíbenějším svátkem, který s radostí oslaví každá žena. Potěšit ji můžete řezanými jarními květinami, jako jsou narcisky či tulipány, nebo klasickými karafiáty a růžemi.

KVĚTINA JE NEJČASTĚJŠÍ
Svou ženu, maminku, babičku, přítelkyni nebo dceru dnes potěšíte, když zajdete pro dárek do květinářství. Je totiž Mezinárodní den žen. ,,MDŽ znamená, že se dávají květiny všem ženám, proto svátek Valentýn trochu upadá. MDŽ je slavnostnější, je to i svátek jara,“ okomentovala každoroční slavnostní den Jitka Divišová ze stejnojmenného květinářství v krajském městě.

VEDOU JARNÍ
Populární jsou frézie, gerbery, zákazníci kupují také červené karafiáty a růže. ,,Většinou manžel nebo přítel přijde už s představou, čím chce popřát. Trendy jsou jarní květiny a růže patří mezi stálice. Růže vyjde přibližně na 60 korun, karafiát okolo 30 korun,“ shrnul Marek Ferenčík z českobudějovického zahradnictví. 

Na kterou oslavu MDŽ vzpomínáte nejraději a proč?

Svatava Kopečková
(Zlatá Koruna)
Jaroslava Pixová
(Putim)
Luboš Peterka
(Radomyšl)
Stanislav Bednařík
(České Budějovice)
Nejhezčí byly MDŽ, když jsem byla malá a sháněla jsem kytičku pro maminku – sehnat dříve jarní kytičku kromě profláknutých červených karafiátů bylo takřka nemožné. Proto mám dodnes ráda frézie, jejich vůně se mi hned vybaví, pro ty jsem byla ochotná běžet kamkoliv. Nejraději vzpomínám na oslavy MDŽ, které se pořádaly v osmdesátých letech. Tehdy jsem pracovala na Okresní zemědělské správě a na oslavě MDŽ byla vždy zábava, tanec, pohoštěnía legrace. Rádi na tu dobu s bývalými kolegy vzpomínáme dodnes. Před třiceti lety jsem jako absolvent vysoké školy nastoupil do podniku, který měl dvě stě zaměstnanců. Muži jsme však byli pouze tři – ředitel, kotelník a já. Co přesně se na oslavě dne žen dělo, vylíčit nemůžu, s přibývajícím večerem ale začínalo jít nám mužům o život. Abych pravdu řekl, tak v souvislosti s oslavami MDŽ si nevzpomínám na nic, co by stálo za zmínku. Mám–li být upřímný, tak jsem ho asi nikdy ani neslavil. Ale ženám bych k jejich svátku popřál, aby měly a splnilo se jim všechno, co si v životě přejí.