„Maligní melanom se nesmí podceňovat,“ potvrzuje mluvčí budějovické nemocnice Iva Nováková. Proto zdravotnické zařízení v rámci dnů zdraví tentokrát nabízí zájemcům možnost nechat si vyšetřit pigmentová znaménka odborníky.

Pochod Praha - Prčice, rychlík do Prahy v Heřmaničkách na obzoru.
Kvůli pochodu Praha Prčice posílí dráhy spoje

Akce se uskuteční ve středu od 12 do 16 h ve vstupním terminále nemocnice. „Melanom je onemocnění kůže, forma rakoviny, jejíž příčinou mohou být pigmentová znaménka. Právě ta si mohou zájemci nechat přijít zdarma vyšetřit. Na místě bude přítomna lékařka z kožního oddělení,“ upřesňuje Iva Nováková.

Rizikové faktory vzniku kožních nádorů- Nadměrné slunění
- Nedostatečné používání ochranných prostředků s UV filtry
- Spálení kůže sluncem
- Světlá kůže u lidí se světlými či zrzavými vlasy
- Více mateřských znamének
- Dědičné geny

Bezplatné vyšetření kůže nabídne zájemcům také akce Spolu proti melanomu ve čtvrtek na náměstí Přemysla Otakara II. Kontrolovat mateřská znaménka budou tři lékaři ve speciálním stanu s potřebným soukromím v době od 10 do 17 hodin.

Melanomů přibývá, a to i mezi mladými a dokonce i dospívajícími lidmi. Jak vysvětluje primář kožního oddělení českobudějovické nemocnice Jiří Horažďovský, kožní nádory může způsobit jak UVA tak UVB záření. „Kůže pak jednak předčasně stárne, objevují se takzvané prekancerózy, které se mohou zvrhnout v nádor, jednak ultrafialové záření oslabuje vrozenou imunitu, tedy schopnost organismu rozpoznat, že přirozená buňka se mění v buňku nádorovou a chybu sám opravit.

Jako varovné signály, které předcházejí vzniku nádoru, mohou lidé pozorovat například přesuny pigmentu, ložiska šupení, mokvání a krvácení v místech, která jsou dlouhodobě vystavena sluníčku. Už tehdy je důležité vyhledat odborníky.

Ti doporučují dbát také na důkladnou ochranu. „Správně by se člověk měl namazat opalovacím přípravkem půl hodiny předtím, než na slunce vyrazí a nátěr pak pravidelně obnovovat. Správně by na pět centimetrů čtverečních měla být použita jedna kávová lžička prostředku,“ vysvětluje MUDr. Horažďovský.

Ilustrační foto
Majáles chystá šedesát studentů

„Ne každý také nosí kvalitní brýle s garantovanou ochranou před ultrafialovým zářením. Mimo jiné i proto přibývá melanomů oka. Lidé také často zapomínají mazat přípravky s UV filtrem rty a uši. Melanomy mají při lokalizaci na ušních boltcích a okrajových partiích těla špatnou prognózu,“ vyjmenovává lékař časté prohřešky a z nich plynoucí rizika.