Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Miloš Zeman: Úřad chránící osobní údaje je nepotřebný

Jižní Čechy – Naprosto nepotřebná instituce, trafika pro bývalého pražského primátora. Tak označil prezident České republiky Miloš Zeman při exkluzivním rozhovoru pro náš Deník Úřad pro ochranu osobních údajů, řízený Igorem Němcem.

21.2.2014
SDÍLEJ:

Miloš Zeman.Foto: Deník/Václav Pancer

„Hodlám proto lobbovat za zrušení tohoto úřadu," řekl pouze čtenářům Deníku Miloš Zeman, který zhodnotil i svou třídenní návštěvu Jihočeského kraje. „Mezi Jihočechy mi bylo skvěle," zmínil prezident 
v rozhovoru, který vznikl ve středu, v závěru třídenní cesty hlavy státu po našem kraji.

Pane prezidente, při vašich besedách s Jihočechy jste zdůraznil, že budete naslouchat jejich názorům. Vyslechl jste tedy některý názor, o němž budete dále přemýšlet?
Ano. Například při diskuzi se starostou Písku Ondřejem Veselým ve mně přetekla poslední kapka, když mi říkal, že Úřad na ochranu osobních údajů zakázal zveřejnit seznam těch, kdo neplatí poplatky za psy. Pan starosta to odbyl žertem a navrhl tomuto úřadu, jestli by mohl zveřejnit alespoň seznam těch, kdo tyto poplatky za psy platí. A i to mu úřad zakázal. Moje prezidentská kancelář chtěla zveřejnit platy pracovníků kanceláře. Proč také ne. Ale vzhledem k tomu, že Úřad pro ochranu osobních údajů dává pokuty za zveřejnění těchto platů, nemohli jsme to udělat. A co je nejhorší, tento úřad odmítá dát souhlas ke zveřejnění takzvaného black listu, tedy černé listiny dlužníků – firem, které neplatí. Takové zveřejnění by přitom pročistilo naši podnikatelskou scénu. Já jsem se rozhodl, že po všech těchto zkušenostech budu lobbovat jako prezident za zrušení Úřadu pro ochranu osobních údajů jako naprosto nepotřebné instituce, která byla opravdu zřízena jenom jako trafika pro bývalého pražského primátora.

V pondělí jste řekl, že Jihočeši vynikají takovou zvláštní povahou – něco mají z Rožmberků a něco ze selských povstání. A že selská nátura je dobrá i pro politiky. Tři dny jste strávil v Jihočeském kraji. Setkal jste se 
s Jihočechy, kteří vynikali onou selskou tvrdohlavostí?
Ano, například s panem hejtmanem Zimolou. To je krásný příklad člověka, který má tu zdravou a efektivní tvrdohlavost.

Když jste byl před časem ještě jako prezidentský kandidát na návštěvě v Madetě, slíbil jste, že se tam vrátíte znovu. Svůj slib jste v úterý dodržel, tentokrát jste sem přijel coby hlava státu. Vnímáte, že sliby dodržují i další politici?
Na toto téma jsem hovořil v úterý při svém projevu 
v Poslanecké sněmovně, hned v úvodu svého vystoupení. Říkal jsem, že byly doby, kdy řečené slovo nebo podaná ruka platily stejně jako podepsaná smlouva. Jeden z důvodů destrukce české politiky je skutečnost, že toto pravidlo už neplatí, že svoje sliby politici nedodržují a že si ze svých partnerů dělají legraci.

Co by se mělo dít politikům, kteří svoje sliby nedodržují?
V takovém případě by se nedodržení jejich slibu mělo zveřejnit. Právě to je jeden z úkolů médií. Voliči mají být o tomto informováni, aby se mohli v příštích volbách rozhodnout, zda takového člověka budou znovu volit. A takovým extrémním řešením, o kterém se někdy rovněž diskutuje, je odvolatelnost politiků, kteří ve své funkci naprosto selžou.

V pondělí, v první den návštěvy Jihočeského kraje vás členové ochranné služby drželi poměrně daleko od lidí, kteří se s vámi chtěli v ulicích pozdravit. V dalších dnech už jste ale Jihočechy zdravil srdečněji, podával jste jim ruku. Jak vám mezi námi bylo?
Skvěle. Musím ocenit velmi vysokou účast na debatách s občany. Ty nabité sály v Třeboni, Jindřichově Hradci anebo v Písku. Víte, každého politika nesmírně těší, když lidi dobrovolně přijdou na jeho vystoupení. A já jsem se jim to snažil vrátit tím, že jsem dával co nejvíce času na otázky a nesnažil jsem se pronášet dlouhé projevy, které by čas na diskusi omezily.

Autor: Alena Pancerová, Martin Tröster

21.2.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Podzimní počasí dokáže být i příjemné.

Vyšší Brod zažil léto, ve středu rozhodnou o teplotě mlhy

Asistenci u první a nakonec vítězné trefy Nové Vsi si ve Zlaté Koruně připsal pětapadesátiletý Jiří Anderle starší (u míče), který se v tomto souboji matadorů potkal s o deset let dříve narozeným Davidem Steinocherem starším.
34

Zlatokorunští v derby přišli o body i dva vyloučené hráče

Organizování dopravy JHMD převzala železniční správa

Jindřichův Hradec – Dva miliony korun ročně. Taková je částka, kterou společnost Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD) začne ročně platit Správě železniční dopravní cesty (SŽDC).

Pivovarská zahrada byla o víkendu v obležení vodáků

Český Krumlov /VIDEO/- Město má za sebou už patnáctý ročník Krumlovského vodáckého maratonu. Po pátečním sprintu a sobotních maratonech byly v Pivovarské zahradě slavnostně vyhlášeny výsledky. Publikum shlédlo i sestřih úchvatných filmových záběrů z obou soutěžních dnů. Poznáte se na fotografiích i vy?

Loučovice mají skalp Roudného, Kaplice zapsala čtvrtou výhru

Českokrumlovsko – Kromě derby mezi Zlatou Korunou a Novou Vsí se zbývající kvartet okresních zástupců v jubilejním kole nejnižší krajské fotbalové soutěže představil výhradně v domácím prostředí a z vystoupení před svými fanoušky zaknihoval bilanci dvou vítězství a stejného počtu porážek.

Lihovar v Blanici je na prodej, včelařům by se mohlo ulevit

Blanice – Lihovar, jenž před svým krachem provozovala společnost LIHO Blanice, je na prodej. Insolvenční správce Vít Jungbauer sice lihovar spravuje od jara, teprve nyní jej ale mohl nabídnout kupcům.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení