Nehoda se stala u Písku na řece Otavě, asi dva kilometry před Václavským jezem, v místě obtížně dostupném. "Operátor správně vyhodnotil situaci a neprodleně aktivoval Leteckou záchrannou službu Bechyně s požadavkem na zásah v nepřístupném terénu," uvedla mluvčí záchranné služby Petra Kafková s tím, že souběžně na místo vyrazily i jednotka HZS Písek a pozemní posádka ZZS JčK.

Posádka Letecké záchranné služby (LZS) se již během letu vystrojila na záchranu z vody za pomoci palubního jeřábu. Při příletu do prostoru zásahu bylo zřejmé, že se svědkům nehody již podařilo vytáhnout bruslaře z vody na břeh. Avšak nebyl zde prostor pro přistání vrtulníku a ani přístupová cesta pro pozemní složky IZS.

Vrahy obviněné z dvojnásobné vraždy manželů v Dobšicích zadrželi policisté v Rumunsku a předali je jihočeským policistům. Na snímku vyšetřovatelé Renáta Miková a Oto Šojsl.
Vrahy z Dobešic prozradila kamera z auta

"K pacientovi proto byli, za pomoci palubního jeřábu, postupně spuštěni civilní letecká záchranářka a armádní lékař. Dole si přebrali do péče silně podchlazeného muže, který si stěžoval na bolest ramene. Po rychlém vyšetření a poskytnutí nezbytné péče ho uložili do vakuové matrace a transportní sítě," poznamenala mluvčí.

Na místě lékař ještě vyšetřil bruslařku, která se také probořila pod led. Žena měla více štěstí, do vody zapadla pouze po pás a byla jen lehce podchlazená. O její transport na druhý břeh se postarali hasiči. Posádka Zdravotnické záchranné služby pacientku ošetřila a převezla do písecké nemocnice. Mezitím již byl lékař LZS za pomoci palubního jeřábu vytažen do vrtulníku a letecká záchranářka zajistila vyzdvižení a transport podchlazeného muže pod vrtulníkem na blízkou louku. Zde byl pacient přemístěn na palubu vrtulníku a transportován ve stabilizovaném stavu do českobudějovické nemocnice.

"Jen díky duchapřítomnosti svědků a velmi dobré spolupráci všech zasahujících složek se obešla tato nehoda bez následků na životech. Událost je varovným příkladem pro všechny milovníky bruslení na přírodních vodních plochách. I přes silné mrazy v posledních dnech nemusí být led, a to zejména na tekoucí vodě, dostatečně pevný," dodala Petra Kafková.

Zahájení stavby u Václavského jezu v Písku.
Stavbaři budou až pět metrů pod hladinou řeky Otavy