V obrovském areálu zahradnictví manželů Boškových, ve kterém kromě standardních skleníků najdete i malou zoologickou zahradu a několik jezírek a rybníků měli návštěvníci o zábavu postaráno.

Hned ráno byla zahájena soutěž ve vaření guláše a v chytání ryb. Guláš vařilo celkem patnáct týmů z celé republiky, nejvzdálenější přicestovali z Tůní u Nechanic v Královéhradeckém kraji, a to hned dva týmy a další soutěžící přijeli třeba z Cítolib u Loun, ale také z Plzeňského kraje. Ostatní týmy zastupovaly již jižní Čechy.

Porota byla složená z předsedy - režiséra Zdeňka Trošky a dalších členů mimo jiné herce Pavla Kikinčuka nebo Oldřicha Navrátila.

Z patnácti vzorků nejvíce chutnal guláš týmů Tůně B, kteří byli protřelými soutěžícími v gulášiádách především v Královéhradeckém kraji. Jsou od Nechanic. To, že umí dokazuje i čtvrté místo jejich dalšího A týmu.

Soutěž byla spojena s oslavami 85 let od založení Sboru dobrovolných hasičů v Sudoměři.
Putovní pohár zůstává pro letošek v Sudoměři


Na druhém místě skončil tým Tří sester z Cehnic, které kromě skvělého guláše svou prezentaci připravily do posledních detailů. Jejich retro styl, včetně oblečků, žlutého Trabanta nebo předrevolučních peněz všechny pobavil. Ivana Ondrišová, jedna z kuchařek, prozradila se smíchem: „Tajnými ingrediencemi při vaření guláše je dobrá nálada a sexeappeal kuchařek.“

Třetí skončil gulášový tým Taková nenormální rodinka z Hradec u Stodu v Plzeňském kraji.

Zvířecí areál byl otevřen po celý den. V areálu našli návštěvníci klokany, lamy, poníky, kozičky, daňky a muflony, osla i různé ptáčky.

Odpoledne vystoupila talentovaná Natálie Hrychová, která miluje zpěv, herectví a tanec a také vystupuje v Divadle Semafor. Dále byl k dispozici skákací nafukovací hrad, malování na obličej, jízda na kobylce a nechybělo ani loutkové divadlo. Své umění ukázal řezbář, který i na zakázku divákům vyřezal motorovou pilou ze špalků různá zvířata.

Celý týden na hradu Helfenburky byl zasvěcený pohádkám.
Kouzelnou lucernu chtěla vidět i hradní kozička

Zpestřením především pro mužskou část populace byla případná projížďka ve vojenském BVP voze, který byl přivezen až z Královéhradeckého kraje - a že to byla jízda.