Na lavičce před vstupem do obchodu Albert sedí 74letý Bohuslav Erhart a čeká na ženu. „Šla koupit do drogerie ubrousky,“ říká. Má pocit, že on sám se cítí dobře. „Za celý národ mě to opatření ale uklidnilo,“ přiznává. Dříve u obchodu prý potkal mládež, která naschvál kýchala a dělala si z toho legraci. „Jenže někdo starý může opravdu něco chytnout,“ myslí si Bohumil Erhart. S opatřením souhlasí i jeho paní. Na extra velký nákup však nevyrazili. Potřebují chléb, zeleninu a ovoce. „Musí se to vejít do téhle tašky,“ směje se muž.

U vchodu stojí zaměstnavatel obchodu a upozorňuje na opatření. Dovnitř chodí jen starší lidé. Když přijde mladík, zastaví ho. „Promiňte, to jsem nevěděl,“ omlouvá se dotyčný a jde zpět.

Manažer prodejny Radek Tureček zpozoroval, že lidé nařízení respektují. Myslí si, že senioři využili určenou dobu hned první den. „Podle jejich počtu, bych řekl, že si na ni dokonce počkali,“ míní.

Koronavirus v Česku.
Česko čekají krušné týdny. Jak se u nás šíří epidemie ve srovnání se světem

Ve vestibulu IGY Centra se pohybují spíš lidé ve vyšším věku, včetně 78leté Marie Růžičkové. Chce si jen vybrat peníze. „Ta opatření mi přijdou přehnaná,“ krčí rameny.

Mluvčí řetězce Albert Jiří Mareček uvedl, že nařízení jejich obchody respektují. „Není ale zcela jasné, jak bude vymáháno,“ vyjádřil se, když bylo opatření vyhlášeno. „Naši lidé na obchodech jsou zcela zaneprázdněni mimořádnými denními rutinami souvisejícími s preventivními hygienickými opatřeními, jako dezinfekce povrchů, madel košíků a vozíků či pokladních pásů,“ upozorňuje mluvčí a uvažuje, zda nařízení odpovídají nákupním zvyklostem starších lidí. „Může se stát, že zejména některé obchody zůstanou v tomto čase prázdné a ostatním obyvatelům tak vezmeme možnost nakoupit,“ přemýšlí.

Iveta Barabášová z řetězce Lidl ujišťuje, že pracovníci bezpečnostní služby u vstupu prodejen žádají zákazníky o doložení věku. Dostanou-li přesnější pokyny, budou se jimi obchody řídit.

Supermarket Globus podle mluvčí Lucie Kovandové ve čtvrtek již od 9 h hlásil prostřednictvím rádia zákaz přítomnosti zákazníků mladších 65 let v čase od 10 do 12 h. "Pracovníci bezpečnostních agentur dohlíželi u vchodů, aby případně upozornili osoby, které jsou zjevně mladší 65 let s odkazem na vládní nařízení," uvedla po 12. h Lucie Kovandová.