Expert německého svazu ochrany přírody Lars Friman vysvětluje, že většinou je dovnitř nezahání chlad, daleko spíš žijí v domech téměř nepozorováni po celý rok – akceptovali dům jako biotop, v němž mají všechno, co potřebují, vůbec nemají potřebu z něj vylézat. Líbí se jim ve tmavých, suchých a nerušených rozích, v době páření, na podzim, se ale ukazují i v místech, kterým se jindy vyhýbají.

Friman uvádí, že pokoutníci jsou lovci a živí se výhradně stejnonožci a mouchami. „Jsou neuvěřitelně užiteční, protože spořádají jakékoliv množství obtížného hmyzu. Požírají jej jednou denně, ale mohou vydržet i více dnů bez potravy.“ Na otázku, zda nejsou jedovatí, říká: „Jejich tělo měří většinou do šestnácti milimetrů, s nohami ale mohou měřit až deset centimetrů. Pokud se tito naši největší pavouci vynoří v obytné místnosti, není k panice daleko, ale ta není důvodná, pokoutníci nejsou pro lidi jedovatí. Pokud se cítí ohroženi, může se ovšem stát, že kousnou, a to je docela cítit. Protože ale nejsou agresivní a nanejvýš se brání, je to mimořádně vzácné.“

Když je lidé chtějí z bytu vyhnat, radí chytit je do sklenice, ale protože jde o lovící členovce, kteří kořist chytají bez sítí, musí být člověk při jejich „lovu“ rychlý. Pak jim má najít místečko mimo obytné místnosti, třeba někde ve sklepě.

Kdy je někdo "nej"

Kdo že je největší?!Zdroj: Deník/repro

Vrchní zemský soud v Mnichově řeší od čtvrtka otázku, zda se firma Parship může označovat za největší německou onlinovou platformu zprostředkovávání partnerů, píše PNP. Hodnota sporu byla vyčíslena na 100 000 eur. Prvostupňový okresní soud v Mnichově vyhověl žalobě konkurenčních LoveScout24 a předběžným opatřením zakázal Parshipu napadený výrok. Podle soudu jde o nepřípustné tvrzení jedinečnosti. Konkurenti "hrají stejnou ligu", v níž někdy má prim jedna, jindy druhá společnost. "Dostihy" jsou tak těsné, že se žádná nemůže prodávat jako v zemi největší. "Největší" je "barvami hýřící" pojem, ale i když kritérium superlativu zůstává v neznámu, má silný účinek.

V odvolání chtějí strany řešit, nakolik pečlivě okresní soud rozlišoval nabídky na online trhu seznamek, například prý kdy, respektive nakolik jde o sólovou singl-burzu a kdy o zprostředkování partnerů. Parship tvrdil, že je na trhu největším nabízejícím, když pro pořadí je podle něj nutné vycházet z počtu platících tzv. prémiových členů. Okresní soud ale uzavřel, že spotřebitel nerozlišuje mezi neplatícími klienty a mezi "prémiovými". Proto počet těch druhých není jediným určujícím hodnotícím kritériem. Tvrzení Parshipu o velikosti není číselně doloženo a reklama, která se o tento pojem opírá, je zavádějící a nekalá.

Senát Vrchní zemského soudu vyhlásí rozhodnutí 8. listopadu.

Desetinu zbraní drží ženy

V Rakousku je 305 999 majitelů střelných zbraní (meziročně plus 4579). Jen 30 122, tedy 9,9 procenta, jsou ženy, píše Volksblatt. Ke 27. září bylo v zemi registrováno 1 044 742 střelných zbraní (plus 21 705), z nichž ženám patří 6,3 procenta. Nejvíc je loveckých nebo sportovních pušek (540 066, z toho 5,3 % v rukou žen), dále krátkých zbraní (420 949, z toho 7,7 % drží ženy). Relativně nejvíc žen má zbraň ve Vídni (13,5 %), v Horních Rakousích je jich 8,4 %.

Deska uctí premiéra

Přátelé rok před tragédií.Zdroj: Deník/repro

Ke 30. výročí smrti bavorského ministerského předsedy Franze Josefa Strauße 3. října 1988 bude na místě tragické události 6. října zřízeno pamětní místo, sděluje PNP. Legendární politik CSU přicestoval onoho roku jako host do privátní honitby knížete Johannese von Thurn und Taxis střelit si jelena. Na místě se ale před očima hostitele a jeho ženy Glorie zhroutil. Přivolali mu helikoptéru, premiér byl převezen do nemocnice v Řeznu a za dva dny tam zemřel na infarkt.

Na snímku je Strauß mezi kněžnou Glorií a knížetem Johannesem při návštěvě v Řeznu 1987.