Podle slov mluvčí Vazební věznice České Budějovice, Václavy Káplové, vězni většinou nevnímají Vánoce jako radostné dny. „Záleží především na konkrétním vězni – zda má, či nemá „venku“ rodinu, nebo jiné zázemí. Podstatnou roli sehrává rovněž celkové psychické rozpoložení, které vězně v období Vánoc zastihne,“ přiblížila prožitky těch, kteří pykají.

Část vězňů se snaží podle ní myšlenky na svátky potlačit, nebo se alespoň tváří, že je doba vánoční naprosto nezajímá. „Zabývají se běžnými každodenními činnostmi a aktivitami a svátky se snaží spíše přežít, než si je užít,“ vylíčila.

Další část vězeňské populace tvoří podle jejích slov ti, kteří Vánoce v budějovické vazbě slaví. „Vězeňský psycholog popsal zážitek jednoho z vězňů pocházejícího z dysfunkční rodiny, který vyprávěl: Kluci na oddíle nasbírali veky, aby udělali chlebíčky. Kdo mohl, nakoupil, a udělali jsme si cukroví. Vánoce jsme slavili společně v kulturní místnosti, zapůjčili si DVD a promítali si filmy. Mohl tam přijít kdokoliv, byl tam dostatek jídla, které si mohli vzít i vězni, kteří nic neměli a nemohli ničím přispět,“ vypráví mluvčí s tím, že odsouzený tyto Vánoce hodnotil jako nejlepší, jaké kdy ve svém životě zažil.

Na Štědrý den si lidé odpykávající si trest dají i letos tradiční smažený řízek s bramborovým salátem. „Štědrovečerní jídelníček je oproti všedním dnům bohatší o dárkový balíček se sladkostmi a ovocem,“ zmínila Václava Káplová.

Vybraní odsouzení, kteří úspěšně plní program zacházení a snaží se o maximální dosažení účelu výkonu trestu, mohou však získat od ředitelky věznice odměnu: Přerušení výkonu trestu. „Tato forma odměny je poskytována pečlivě vybraným odsouzeným jako ocenění jejich snahy o bezproblémový výkon trestu, i jako výrazný motivační nástroj. V letošním roce udělila ředitelka vazební věznice tento druh odměny dvacítce odsouzených, kteří tak stráví vánoční dobu doma mezi svými blízkými,“ sdělila.

Vězni, kteří tráví advent ve věznici, mají možnost účastnit se pravidelných aktivit, jako je kondiční cvičení, sledování televize či návštěva kroužků.