Radek Šíma z oddělení informací a styku s veřejností Krajského úřadu Jihočeského kraje upřesnil, že výběrové řízení na ředitele škol zřizovaných krajem se prozatím uskutečnilo na devatenácti školách. V pěti případech komise vybrala nového ředitele.

Jednou z těchto škol je Střední odborná škola elektrotechnická a Centrum odborné přípravy v Hluboké nad Vltavou. Současného ředitele Jana Staňka zde střídá kolega Pavel Zasadil. „O místo ředitele jsem se ucházel, komise rozhodla tak, jak rozhodla,“ komentoval výsledek Jan Staněk, který zde byl ředitelem šestnáct let.

Ředitel a starosta si vymění flek
Českobudějovicko – Hned pět nových ředitelů bude od nadcházejícího školního roku ve vedení některých škol a školských zařízení zřizovaných krajem. Jedním z nich je i Milan Šnorek, současný starosta Týna nad Vltavou. Ten se stane ředitelem týnského gymnázia. Jak potvrdil, kandidovat proto nebude do komunálních voleb, jež se uskuteční na podzim letošního roku. „Budu se stoprocentně věnovat práci ředitele. Těším se na to, je to moje původní působiště,“ řekl více.

Na gymnázium nastoupí za současného ředitele Karla Hájka, který se do konkurzu nehlásil kvůli věku. „Šest let je dlouhá doba. Nebýt konkurzu, ještě rok bych zůstal kvůli dokončení modernizace školy,“ řekl v pátek. Karel Hájek se jako jednička kandidátky STAN pokusí o návrat do starostenského křesla, které mu patřilo po dvě volební období – od roku 2002 do 2010. Tehdy ho o něj připravil současný starosta Milan Šnorek (ODS), jenž ho nyní střídá v tom ředitelském.

Nejen toho, ale i další dva nové ředitele, čeká delší zkušební doba. Radek Šíma z Krajského úřadu Jihočeského kraje vysvětloval, že počet uchazečů, kteří se hlásí do konkurzů na ředitele školy či školského zařízení, postupně klesá. Navíc se snižuje odborná úroveň uchazečů. „Proto se všemi nově jmenovanými řediteli, kteří jmenováním plynule nenavazují na vedoucí pracovní místo, sjednáváme zkušební dobu v délce trvání šesti měsíců,“ doplnil Radek Šíma.

Střídání strážíVýběrové řízení na ředitele či ředitelku školských zařízení zřizovaných krajem se prozatím uskutečnilo na devatenácti jihočeských středních školách, gymnáziích, základních uměleckých školách či zařízeních pro mládež. Změna nastala v pěti z nich.

Českobudějovicko: Dům děti a mládeže České Budějovice – Hana Korčáková, Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická – Jaroslav Koreš, Gymnázium Týn nad Vltavou – Milan Šnorek, Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy Hluboká nad Vltavou – Pavel Zasadil.
Táborsko: Vyšší odborná škola, Střední škola, Centrum odborné přípravy Sezimovo Ústí – Lenka Hrušková.


Vnitřně jsem punker, to měnit nebudu
České Budějovice – Má tetování a dredy, nevypadá jako typický ředitel školy. Jaroslav Koreš, který v současnosti na budějovickém Gymnáziu J. V. Jirsíka vyučuje fyziku, informatiku a výpočetní techniku, se připravuje na novou roli. Od nového školního roku povede střední průmyslovou školu strojní a elektrotechnickou.

„Poslední dobou jsem se spíš než učitelem cítil být úředníkem. Řešil jsem různé granty, projekty, školní akce, spolupráce s různými subjekty. A s tím souvisí administrativa. Té časem stále narůstalo a nakonec jsem došel k tomu, že na učení už nemám tolik času, kolik bych si představoval. A bylo mi jasné, že už to lepší nebude,“ říká u žáků oblíbený učitel, který byl před lety nominován do soutěže Zlatý Amos. „Protože mám ale školství rád, řekl jsem si, že zkusím konkurz na ředitele. Tam budu moci využít právě ty zkušenosti s projekty a také společně s kolegy realizovat mé představy o tom, jak by správná škola měla fungovat,“ dodává. Novou roli bere jako výzvu, na níž se ale těší. „Výzva to bude nejen co se týče vedení školy, ale také co se týče třeba spolupráce s pedagogickým sborem, s rodiči, vytváření vlastní cesty, kterou se naše škola vydá… Bude toho hodně. A je mi jasné, že ne vždy to bude jednoduché, ale já se nerad vzdávám,“ říká.

Jak to bude s outfitem? Ti, co ho znají, ví, že konvence není zrovna jeho styl. „Vnitřně jsem tak trochu punker. A to měnit nebudu. A pokud bych se měl navenek přetvařovat, tak to bych si sebe nemohl vážit, takže žádnou zásadní změnu v konfekci neplánuji. To samé platí i v přístupu k lidem,“ uzavírá Jaroslav Koreš.

Hlavní pilíř Barevné skály je stržený, firma skálu dočistí a geolog řekne, co dál.
Znalec řekl, že kusy Barevné skály ještě musí dolů
Ilustrační foto.
První blok Temelína vyrábí více elektřiny