Petr Dvořák ve funkci vystřídá dlouholetého ředitele Jiřího Bočka. Výběr nového šéfa oznámil v pondělí v Českých Budějovicích ministr zemědělství Marian Jurečka.

Petr Dvořák měl ve svém předchozím působišti na starosti prezentaci značky Pilsner Urquell. Z Prazdroje odešel, když plzeňský pivovar ovládla pivovarnická společnost AB Inbev.

Budoucí šéf Budvaru vyzdvihl působení svého předchůdce Jiřího Bočka. "Budvar je tím, čím je, díky jeho urputnosti. Pan Boček za sebou nechává veliké boty, do kterých bude velmi těžké dorůst," řekl Petr Dvořák a doplnil, že bude řídit podnik, jehož akcionáři jsou všichni občané České republiky. Jako ředitel by chtěl dát Budvaru roli v budování slávy na mezinárodním trhu, upevnit domácí silnou roli v prémiovém segmentu a dát možnost k dalšímu rozvoji zaměstnancům podniku. "Nebudu přerovnávat poměry v Budvaru, ale hledat nové příležitosti," doplnil Petr Dvořák. 

Nového ředitele národního podniku Petra Dvořáka vybrala pětičlenná komise, ve které byl Jiří Boček, dále bývalý viceguvernér České národní banky Pavel Kysilka, rektor Vysoké školy chemicko-technologické v Praze a biotechnolog Karel Melzoch, šéf Exportní garanční a pojišťovací společnosti Jan Procházka a náměstek ministra zemědělství pro sekci ekonomiky a výpočetních technologií Zdeněk Adamec.

Ředitel Budvaru Jiří Boček.
Ředitel Budvaru Jiří Boček odchází ke konci roku z funkce

Komise nejprve vybrala osm finalistů, ze kterých následně vybrala pouze dva kandidáty, kteří splňovali přísná kritéria. Nový ředitel musel mít magisterský diplom, přednostně v oboru ekonomie nebo chemické technologie. Požadavkem byla i minimálně sedmiletá praxe v manažerské pozici v potravinářském oboru.

Ministr zemědělství Marian Jurečka Deníku řekl, že komise mu doporučila dva rovnocenné kandidáty, z nichž si vybral právě Petra Dvořáka. Kdo byl tím druhým, nechtěl ministr prozradit. Podle informací Deníku se jednalo o výrobního ředitele Budvaru Adama Brože.

Jiří Boček (59) byl v čele pivovaru od roku 1991, na místě ředitele pivovaru rezignoval k 31. 12. 2016. V pivovaru pracoval ale už v letech 1972 až 1973, a to v rámci praxe při studiu Středního odborného učiliště pivovarského v Českých Budějovicích. Po absolvování střední průmyslové školy a Vysoké školy chemicko-technologické v Praze se do Budvaru vrátil jako technolog a mistr varen, v letech 1985 až 1991 zde působil jako podsládek a mistr varen.

Důvodem rezignace Jiřího Bočka byly zdravotní důvody.

Petr Žáček, dočasný šéf Budvaru
Budvar má po čtvrtstoletí nového šéfa. Bočka nahradil Žáček

Jiří Boček obdržel v loňském roce od prezidenta Miloše Zemana státní vyznamenání, konkrétně Medaili Za zásluhy o stát v hospodářské oblasti. Letos obdržel i Výroční cenu České a moravské pivovarnické akademie za rok 2015.

V rozhovoru pro Deník před časem Jiří Boček zhodnotil porevoluční vývoj pivovaru: "Když jsem si položil otázku, proč jsme jako firma po čtvrt století od revoluce v tak dobrém stavu, tak jsem došel k několika základním bodům. Za prvé jsme i přes všechny změny stále věřili v naši značku. Dále jsme nepřestali věřit v kvalitu a konkurenceschopnost našich produktů. Nezahodili jsme ani originalitu budějovického piva. Naučili jsme se také věřit svým schopnostem. Naše firma je trochu odlišná tím, že řada lidí zde pracuje většinu svého produktivního života. Na těchto lidech oceňuji schopnost se dále rozvíjet a být loajální k firmě a ke značce."

Ministerstvo zemědělství po rezignaci Jiřího Bočka vypsalo výběrové řízení na místo ředitele Budějovického Budvaru. Dočasným vedením byl pověřen Petr Žáček, který v Budvaru zastávala funkci ekonomického ředitele.

Ilustrační foto
Budějovický Budvar vystavil loni rekordní objem piva

Ve chvíli, kdy není přítomný ředitel, jsou za podnik oprávnění jednat jeho statutární zástupci, tedy odborní ředitelé. Jako první v pořadí byl právě Žáček. "Prvním zástupcem je Petr Žáček, který de facto řídil pivovar již od loňského 1. června, tedy od doby, kdy pan Boček nastoupil do pracovní neschopnosti," sdělil mluvčí Budvaru Petr Samec. Žáček pracuje v Budvaru na pozici ekonomického ředitele od září 2005. "V době nepřítomnosti ředitele podniku ho v uplynulých 11 letech vždy zastupoval," podotkl mluvčí.

Zdroj: Youtube