S vášní pro přestavování těchto pojízdných hraček začal ve dvanácti letech. Roku 2006 utrpěl dosud jediné zranění, přetržení vazu, a rok nato se stal juniorským mistrem světa. Dnes je čtyřnásobným šampionem.

U úrody...
Od sousedů: Sedm děvčat sklízelo narcisky ve velkém. Pro nedělní korzo

"Rok pro své světové rekordy vyhledal uváženě," píše Donaukurier. "Před 50 lety byla tato robustní dětská vozítka poprvé představena na veletrhu hraček v Norimberku. V Burghaslachu ve Středním Francku už jich vyrobili přes 20 milionů."

Nasbíral 10 000 metrů

Florian Pfingstl postavil pro svou sbírku v roce 1996 samostatný zahradní domek a všechny zdi a půdu "vytapetoval" měřicími metry, napsal Donaukurier.

Začal je sbírat před 60 lety v okrese Altötting. Když začal pracovat u tamní firmy jako řidič stavebního stroje a nákladního auta, dostával občas jako pozornost skládací metry. Když jich měl asi sto, slyšel v rádiu o jejich švýcarském sběrateli, a začali je s manželkou Marianne sbírat také.

Měřicími metry mohl tapetovat..Měřicími metry mohl tapetovat..Zdroj: Deník/DK

V osmdesátých letech to rozjeli naplno. Navštěvoval burzy, vyptával se na vlastníky mimořádných kusů, a posléze jich měli už 10 000. Žádný nesměl být dvakrát, a pan Pfingstl má celou sbírku v hlavě. Sjezdil za nimi prakticky celé jižní Německo, Rakousko a Švýcarsko. Zemřel v dubnu 2018 jako 81letý.

Rodina se po čase rozhodla sbírku předat. Asi 5000 metrů převzali zájemci, řemeslníci je brali i po stovkách, pár extrakusů si nechali a zbývajících asi 4000 nabídli na internetu.

Ozval se jim výtvarník Adam Langer, který z nich chce vytvořit umělecké dílo. Doris Pfingstlová to shledává pěkné: "Věřím, že by to bylo v otcově smyslu. Jeho metry budou mít ještě jedno velké vystoupení," říká.

Narušit chod všedního dne...
Od sousedů: Aktivisti se znovu přilepili k silnici. Za záchranu klimatu

Adam Langer formu dlouho hledal. Na výstavě v Mnichově spolupracoval se dvěma skupinami umělců, mezi nimiž byla řada Číňanů. Patří také do skupiny Crèmbachhaus, tvořící pro mladistvé a mladé dospělé. Langera pozvali k vystavování na Documenta v Kasselu. Rozhodli se vytvořit vlastní prostor, transkulturní učebnu, ve kterém je ukazováno mladé umění a nejsou vždy přikládána měřítka pro něj. Skupině bylo jasné, že k zobrazení problému měřítek jsou nejlepší měřítka, tedy metry. S plánované kooperace s jejich výrobcem sešlo, a Langer hledal použité exempláře. Při tom narazil na Pfingstovy. "Je to šílený životní příběh s těmito metry," raduje se. Rozhodně sbírku nechce rozdělit nebo doplňovat: Krásné je přece, že byla nasbírána jedinou osobou…

Svízel v Novém Údolí

Před letní sezonou se bavorští turisté těšili na nové cesty z nabídky bayernwaldských busů. O nečekaném zádrhelu "speciální linky do Čech" napsal deníku PNP jeden čtenář.

"Jde o to, že cestující autobusu přes hranici na Neureichenau, Třístoličník a Haidmühle k Novému Údolí se musejí přes čáru vracet opět busem, protože v Česku z něj nesmějí vystoupit na hraničním nádraží. Smějí vyjít až na německé straně a pěšky se vracet přes hranici do míst, kterými předtím autobusem projeli," píše čtenář. "Přitom vzhledem ke ztrátě času těsně propasou další česká vlaková spojení…"

Nádraží v Novém Údolí.Nádraží v Novém Údolí.Zdroj: Deník/PNP

PNP se na důvody přeptala na okresním úřadě ve Freyungu-Grafenau, který je objednavatelem linky. Mluvčí Karl Matschiner uvedl: "Silnice na německé straně je velmi úzká a nejsou na ní žádné možnosti otočení se. A jízda zpátečkou bez závodčího je zakázána…" Obrátka je na nádraží Nové Údolí. Autobus tam jede přes hraniční most, aby se tam mohl otočit.

A pak ten rozhodující bod: "Výstup cestujících na české straně by byl ale možný jen s koncesí mezinárodní linkové dopravy. K té je třeba licence EU, k níž je třeba dohody se zahraničním povolovacím úřadem, což trvá více měsíců. Řízení je tedy časově a nákladně intenzivní…"

Bavoráček po šesti letech ve vodě.
Od sousedů: BMW ležel šest let v Dunaji. Dějiny Šumavy jako comic

K uváděné proceduře projetí a vracení se zpátky pěšky Matschiner uvádí: "Pěší cesta od zastávky k nádraží je akceptovatelná. Počet cestujících busem na objednávku je bohužel velmi přehledný. Dosud jsme měli měsíčně maximálně čtyři objednávky takových cest, v řadě měsíců žádné…"

Okres se podle mluvčího samozřejmě snaží integrovat české spoje do celkového plánu přepravy k zajištění hladkého spojení, ale při tom také musí dbát na fungování spojů ve zbývajícím území okresu a na dodržování doby jízd a odpočinku. "K tomu je tady bohužel třeba kompromisů…", dodává Matschiner.

Další miliony eur

Vítěz nebo vítězka dalšího tahu Eurojackpotu z Bavorska získává 16 811 926,40 eura, informuje DK. Trefil(a) čísla 8, 26, 29, 41, 48 a euročísla 3 a 5.

Rakouské mládí před Tower Bridgem.Rakouské mládí před Tower Bridgem.Zdroj: Archiv

Taneční akrobaté udivili Londýn

30 akrobatických "Freaks" ze St. Valentinu ohromilo při britské show talentů "Britain's Got Talent" a v pondělí odcestují k semifinále. "Chceme bezpodmínečně do finále," říká v OÖN Paula Rosenauerová, 17letá tanečnice z Kirchbergu-Theningu. Podle poroty tyto rakouské talenty snad "nejsou z tohoto světa"… Na snímku Deníku/OÖN pózují před Tower Bridge.