Zvonařství Perner s kořeny v Českých Budějovicích překonalo těžkou dobu před deseti lety, kdy v roce 2013 dokonce zastavilo lití na dva roky, píše PNP.

Poptávka po zvonech ustala, hospodářská krize zájemce odradila. Rudolf Perner reagoval, restrukturalizoval podnik se 400letou tradicí a místo lití nových zvonů vsadil na jejich údržbu a opravy, na stavbu a restaurování zvonic a hodin. Po třech letech bez jediného lití povolal Perner zkušené mistry zpátky, znovu zřídil tradiční hliněné formy a opět "zatopil". Drží se dál osvědčené techniky, ale využil i nejnovějších poznatků včetně psychoakustiky. V roce 1998 převzal zvonařství s chráněnou značkou Schilling v Karlsruhe, od něhož pochází například "Tlustý Peter" v Kölnu a další pověstné zvony.

Vánoční dárek Josífek.
Od sousedů: Sedm "Ježíšků" v Pasově. Porodnice měla napilno

Dnes má pasovská zvonárna zase 20 zaměstnanců. "Nejnapínavější zakázka posledních dvou let byla třináctihlasá sestava pro ortodoxní kostel na východě Rumunska u moldavské hranice," píše PNP. V lyžařském centru Davos doplnily sestavu pěti hlasů dva nové zvony o váze 4,9 tuny a 415 kilogramů. Další zakázky přišly z Prahy pro strahovský klášter, z rakouského Fürstenfeldu, z Oelsnitzu ve Vogtlandu, z Echingu u Mnichova. Deset nových zvonů doplňuje do úplnosti zvonění tří kostelů v Partenkirchenu. Také v Africe a v Chile se letos rozezněly Pernerovy zvony, hned 24 jich bylo naloděno pro Hongkong. Nejnověji byly vysvěceny v St. Konradu v Řezně.

A kde zazní 24. prosince obzvlášť sladce? ptá se PNP a uvádí, že Pernerovým favoritem je pasovský dóm, ale i soupravy v Hacklbergu, St. Antonu a St. Peteru mají vlastní jedinečný charakter. "Nejvíc ho ale dojímalo, když v novogotické katedrále na pražském Vyšehradě ladil na zvonkohru Smetanovu Vltavu - skladatel je tu také na čestném hřbitově pochován vedle Dvořáka. Zvony z Pasova zní také na jeho počest," končí PNP. Na snímku ze dvora pasovského zvonařství jsou laděny zvony pro rumunský klášter. Foto: Deník/PNP/Perner

Německého vraha dopadli v Holandsku

Pravomocně na doživotí odsouzený vrah Ralf H. (56) byl v noci na pátek zatčen v Nizozemsku - v bytě v Enschede, jen asi 70 kilometrů od Münsteru, píše PNP. Byla tam s ním i jeho 54letá životní partnerka.

Zachráněné čivavy skončily v dobrých rukou...
Od sousedů: Zachráněné čivavy a justice čistící stoly

Jak náš web informoval, H. se v úterý zbavil elektronických pout a zmizel z Münsteru. Pátrači ho po vyhodnocení údajů z náramku našli v Holandsku a tamní policie ho zatkla. V blízkosti jeho bydliště zajistila také dvě auta registrovaná na jeho družku.

Pasovský list připomíná, že Ralf H. byl v lednu tohoto roku odsouzen na doživotí za vraždu tehdy 16leté Nicole Schallaové před 27 lety. Tu přepadl v roce 1993 v Dortmundu a uškrtil ze sexuálního motivu. Zatčen byl v roce 2018 po novém vyhodnocení stop DNA v oděrcích kůže zanechané na mrtvé školačce.

První řízení s ním bylo odročeno pro nemoc soudkyně a vrchní zemský soud nařídil, že obžalovaný musí být po dlouhé vazbě propuštěn až do pravomocného rozsudku. Letos v dubnu mu nařídil úřední soud v Münsteru nosit elektronická pouta. V úterý byl Ralf H. vyrozuměn o tom, že nejvyšší soud zamítl jeho odvolání a rozsudek je pravomocný. Na rozhodnutí o nástupu trestu už nečekal…

Přes 1600 zmizelých Bavorů

K 1. prosinci bylo v Bavorsku hledáno 1619 "zmizelých", z toho 360 dětí mladších 14 let a 688 mladistvých mezi 14 a 17 lety, píše PNP. 133 je starších 60 let. Nejčastěji se jejich ztráta vysvětlí během několika dnů, ale mnohokrát je hledají leta či desetiletí.

Eurojackpot.
Od sousedů: V eurojackpotu padla obří výhra, skoro dvě miliardy korun

V celém Německu bylo k březnu 2021 nezvěstných přes 8000 osob. Denně je jich znovunalezeno 200 až 300. "Ze zkušeností se asi polovina případů vysvětlí během prvního týdne," říká kriminálka. Měsíc po zmizení je kvóta vyřízení přes 80 procent. Jen tři procenta jsou postrádána déle než rok.