Poklad byl nalezen v létě 1999 v areálu zdejšího opida, píše Donaukurier. Manching byl centrem Keltů. Začátkem letošního května tady vykradači hrobů vyhrabali v pozemku vědeckého zkoumání asi 140 děr…

Vyšetřovatelé dávají vloupání do souvislosti se sabotážemi na více místech komunikace po optických vláknech, které tu noc vyřadily kolem 13 000 zákazníků a také alarmy na policii. Tu vyrozuměl až zaměstnanec muzea po příchodu do práce.

Samovolně dojel na bazén...
Od sousedů: Spotřebitelé volí nejhanebnější reklamu roku. Auto odjelo do bazénu

"Bavorský ministr kultury Markus Blume je přesvědčen, že jde o organizovanou kiminalitu. ,Jasné je, že nevlezeš jednoduše do muzea a neodneseš si odtud poklad,´ říká a zmiňuje i vyřazení spojení, kterým lupiči obešli bezpečnostní opatření muzea," uvedl DK. Podle agentury DPA byly odcizeny ještě tři další zlaté mince z druhé vitriny, u které pachatelé rozbili bezpečnostní sklo. Po lupičích je vyhlášeno pátrání v celém schengenském prostoru.

Ježíškovské pošty otevírají

V pátek 25. listopadu v 10 hodin slavnostně otevře poštovní úřad 4411 Christkindl ve stejnojmenné části Steyru. Do 6. ledna tady budou odesílat do celého světa odpovědi na dopisy Ježíškovi opatřené vánoční známkou a speciálním razítkem. Pošťáci přitom prosí, aby ke vzkazům byly pro odpovědi přikládány dostatečně frankované obálky.

S myšlenkou na zřízení speciálního vánočního poštovního úřadu prý přišel v roce 1946 voják americké okupační armády. Rakouská pošta jej otevřela v roce 1950 ve farním dvoře v Unterhimmelu, části obce Steyr. V první sezoně odbavil 42 000 zásilek. V letech 1985/86 už jich bylo přes milion.

Dálniční známky v purpuru

Od úterka 22. listopadu prodává v Rakousku 6000 distribučních míst dálniční známky 2023. Platit začnou 1. prosince, stará nálepka v meruňkové barvě je platná do 31. ledna. Cena nové se zvýšila podle indexových spotřebitelských cen o 2,8 %. Roční pro osobní automobily stojí 96,40 eura, pro motocykly 38,20 eura. Podle dálniční společnosti Asfinag je už 67 % ročních známek digitálních. V prodeji jsou od 3. listopadu.

Lesní pagoda za humny

V úterý byla v Mitterfirmiansreutu, části obce Philippsreut, otevřena lesní pagoda k volnému užívání kýmkoliv, píše PNP. Chata z kamene, dřeva a skla je víceúčelová. 

50 let bezmotorového autíčka

Městské muzeum ve Fürthu pořádá k 50 letům dětských "bobby-carů", odstrkávadel či tlačných vozítek s volantem, které vymyslel Ernst Bettag a v roce 1972 je vystavila poprvé firma Big-Spielwarenfabrik z Fürthu na veletrhu hraček v Norimberku.

Ukazuje jejich vývoj od vysmívané funkcionalistické formy s ergometrickými sedačkami k hračce, která je stále kultovní a oblíbená nejen u dětí. V Bigu jich vyrobili už přes 20 milionů, denně v závodě v Burghaslachu (starý závod ve Fürthu v roce 1998 vyhořel) zhotovují na 2000 kusů. Dosud bylo vytvořeno přes 100 modelů, od klasických červených, dlouhých 60 a vysokých 40 cm, k dalším provedením, některé i od významných umělců a designérů.

Expozice bude od 24. listopadu do 16. dubna 2023 (út-čt 10-16 h, So-Ne 10-17 h, po a pá zavřeno). Na snímku jsou zleva starosta Fürthu Thomas Jung a hospodářský referent Horst Müller, také velcí fandové malých autíček. 

Umělec života ve své chatce.
Od sousedů: Zdražení plynu a proudu se ho netýká