Jak potvrzují čerstvé výsledky monitoringu a kroužkování mláďat, do teplých krajin by mohlo letos jen z našeho regionu vyrazit 23 nováčků. 

Další pětici mláďat ze Sedlece se po úhynu jednoho z rodičů podařilo vypiplat v záchranné stanici, odborníci je nasadí k adopci k podobně starým čápatům do hnízd na Plzeňsku.

Čapí hnízdo v Dobevi u Písku.
Kroužkují mladé čápy


„Situace je letos vcelku příznivá, například v Lišově mají čápi pět mladých,“ hodnotí vedoucí Skupiny pro výzkum brodivých ptáků při České společnosti ornitologické Stanislav Chvapil. Zároveň upozorňuje, že na mláďata ještě čekají velká rizika, jen polovina z nich se obvykle dožije jednoho roku věku.

Své o tom ví po letošních zkušenostech v Dubném. Příznivci zdejších čápů si opakovaně kladli otázku, zda ptačím sousedům pomoci či se smířit s někdy krutými zákony přírody. Bohužel byli prostřednictvím webové kamery hned dvakrát svědky úmrtí všech čerstvě vylíhnutých čápat.

Dva mladí čápi černí.
V Makově poprvé odchovali čápy černé



To rozvířilo velmi emotivní diskusi, zda by nebylo na místě v případě nepříznivého počasí do života čapí rodiny zasáhnout či se aspoň před příští sezonou nepustit do úpravy hnízda. Jak ale podotýká vedoucí Skupiny pro výzkum brodivých ptáků při České společnosti ornitologické Stanislav Chvapil, šlo by již o zákonem zakázaný zásah do přirozeného průběhu hnízdění. A při tom nebývají podobně smutné události výjimkou. Pouze o nich lidé nevědí.

„Například v čapím hnízdě v Borovanech jsme letos našli tři uhynulá mláďata v různém stadiu rozkladu a jedno živé,“ líčí. „Nejčastější příčinou úhynu mláďat na hnízdě je nepříznivé počasí,“ říká Stanislav Chvapil. Další nebezpečí představují provázky či rybářské vlasce, jež občas čapí rodiče přinesou. Pokud se do nich mláděti zaplete noha, může o ni přijít a v přírodě pak neobstojí.

Páté čápátko se v záchranné stanici vylíhlo v neděli večer. Snímek je zachycuje těsně poté, co se probojovalo skořápkou ven.
Zachráněná čapí trojčata ze Sedlce už mají další dva sourozence



Vyhráno mladí čápi nemají ani poté, co vyrostou a vyletí z hnízda. „Nemají ještě dobré orientační reflexy, zahynou na drátech elektrického vedení, spadnou do komína, umírají i při tahové cestě do afrických zimovišť, kde jsou i loveni,“ vyjmenovává ornitolog nástrahy, kterým se dokáže vyhnout jen polovina čápat.

Odborníci letos na Českobudějovicku zkontrolovali 45 čapích hnízd a okroužkovali 18 mláďat.Zdroj: Archiv Stanislava ChvapilaVÝSLEDKY LETOŠNÍHO MONITORINGU ČÁPŮ
Odborníci koncem června jen na Českobudějovicku zkontrolovali 45 čapích hnízd. Napočítali v nich celkem 23 mláďat. Pět opeřených sourozenců sílí v Lišově, trojice mladých čápů se rozhlíží z obou hnízd na Hluboké, ale také ve Strýčicích, dva hladové krky živí páry v Nových Hradech, Žabovřeskách a v Olešnici, jedináčky pak vychovávají čápi v Borovanech, Čejkovicích či Trhových Svinech. Ornitologové evidují ale také deset uhynulých čápat, vedle dvou snůšek s tragickým koncem v Dubném přišli o tři mladé také čápi v Borovanech. Řada hnízd či prázdných hnízdních podložek v regionu zůstala neobsazená.