Noci se zúčastní devatero historických objektů.

V Dačicích si například od 20 do 24 h sami projdete reprezentační a soukromé pokoje rodu Dalbergů nebo vás čeká ve 22 h ohňová show. Kastelánka Kristýna Dvořáková dodává: „Letos nově si návštěvníci mohou projít i zámecké sklepy, kde bude k vidění i výstavka starých zámeckých fotografií.“

Zámek Hluboká nad Vltavou nabízí ochutnávku zvěřinových specialit a prohlídky o historii lovu s kastelánem od 18.30 do 22.30 h každou hodinu. Kostýmovanou prohlídku reprezentačními pokoji zpestří hudební vystoupení ve Velké jízdárně. Na nádvoří uslyšíte lovecké trubače.

S renesancí se setkáte na zámku Kratochvíle. Od 20 do 23.30 h se můžete projít večerně osvětlenou zahradou i v interiéru vily. Ve 22 h zazní v zahradě skladby italských a vlámských autorů v podání komorního souboru Ludus Musicus zatímco v kostele uslyšíte renesanční flétny. Divadlo Pnutí předvede pásmo Vonička lidové poezie.
Příkop hradu Landštejn nabídne program pro děti a opékání buřtů. Bílá paní bude provádět děti hradem ve 20 h. Prohlídky pro dospělé se konají ve 21 a 22 h.

Na hradě Nové Hrady se začne již dopoledne. Od 10 h uvidíte šermíře, zastřílíte si z luku a kuše a vyrazíte si minci. Děti provedou upovídané služky Květuše a Zlatuše. Při večerních prohlídkách od 19 h zaměřených na konec doby Rakousko-uherských mocnářství ochutnáte i víno.

Hostem hradu Rožmberk nad Vltavou bude Jan Vyčítal, velvyslanec České republiky v Iráku, který v rámci projektu NPÚ Šlechta českých zemí v evropské diplomacii přiblíží své osobní zkušenosti z misí v Libyi a Iráku. Uvidíte rytí a broušení skla, či diplomatickou a květinovou výstavu.

Prohlídka bývalého cisterciácký kláštera Zlatá Koruna od 20.30 h nabídne hudbu klavírního křídla z roku 1871 či předčítání řehole sv. Benedikta.

Program Císařův diplomat, diplomatův císař přichystal zámek Červená Lhota. Připomene osobnost prince a diplomata Johana Schönburga. V 18 h se v kostelíku Nejsvětější Trojice koná Mše svatá, na 19 h je připraven tvůrčí program v dílničkách pro děti i dospělé . Prohlídky zámku se konají mezi 20.30 a 22.30 h. Doplní je přednáška Romana Dáni s názvem Johann Schönburg diplomatem nebo vernisáž výstavy Císařův diplomat, diplomatův císař.

Na Malém nádvoří zámku Třeboň uvidíte dobové tance v podání souboru Cambello, který vystoupí o 19 h. O hodinu později Schwarzenberský sál rozezvučí koncert akordeonů a kytary. A od 21 h uslyšíte housle a violoncella Lenky Chaloupkové a Anny Cvrčkové. Dále uvidíte na večerních prohlídkách od 20 do 23 h oživlé obrazy připomínající 400 let staré příběhy vepsané do kronik rožmberského knihovníka Václava Březana. Divadlo Víti Marčíka Já to jsem si připraví představení pro děti.

Zúčastní se památky

Zámek Červená Lhota
Zámek Dačice
Zámek Hluboká nad Vlt.
Zámek Kratochvíle
Hrad Landštejn
Hrad Nové Hrady
Hrad Rožmberk
Zámek Třeboň
Klášter Zlatá Koruna