„Ne aby zamávala papeži, ale aby s ním diskutovala o budoucnosti církve, o kterou se bojí,“ píší OÖN a citují ji: „Když se nic nezmění, bude katolická církev za deset let jen malou sektou vedenou několika arcikonzervativními muži.“ Denně se prý modlí, aby dostala příležitost se s papežem setkat. Navrhuje reformy, které by ženám umožnily udílet svátosti a vést mše, konat plnohodnotné bohoslužby. Úřední církev to dnes nedovoluje. „S mými právy a nárokem na lidskou důstojnost to není slučitelné,“ míní. S tímto názorem chce konfrontovat rozhodující místa v Římě. Na nich jí vadí třeba „přehnané chápání úřadu trůnícího podle nich někde mezi nebem a zemí“, nucení k celibátu atd. Pochopení pro její cestu prý vyjádřil i diecézní biskup Manfred Scheuer, podporuje ji komise žen diecéze a Hnutí katolických žen Horních Rakous.

Vzdálenost asi 1400 kilometrů chce zdolávat po denních etapách 20-30 kilometrů. Na cestě ji provází 65letý manžel Arnold Schmidinger, alespoň část chtějí jít další stejně smýšlející. Svou záležitost chce deponovat u kurie v každém případě. Nejde prý proto, aby se prošla nebo aby viděla Řím. „Jde mi o budoucnost naší církve,“ opakuje. „S rovným postavením mužů a žen v ní, otevřenou a k lidem obrácenou…“ Na své domovské stránce talitakum2020.wordpress.com shrnuje, že chce pomoci lidem opět ke vztahu s Bohem. Spoluputování nabízí pro prvních čtrnáct dnů cesty Rakouskem a po 25. říjnu z Assisi do Říma.

Čeští řezníci kradli

Při pokusu odcizit větší množství masa ve zpracovně potravin v okrese Urfahr-venkov bylo přistiženo pět českých pomocných sil ve věku od 22 do 45 let, napsaly OÖN. Po konci směny u nich bylo nalezeno asi 30 kilogramů masa, které muži nesli v ruksacích a v pytlích na odpadky. Kontrolu iniciovalo vedení firmy po zjištění významných ztrát v minulosti. Zloději tvrdili, že maso vzali pro vlastní potřebu.

Třídy s klimatizací?

Bavorský svaz učitelů požaduje s blížícím se chladným ročním obdobím čističky vzduchu pro školní třídy k ochraně před koronavirem, píše PNP. „Diskutujeme o rouškách při vyučování, ale stejně dobře by mohla chránit odpovídající výměna vzduchu,“ řekl mluvčí svazu. Vědci z Univerzity bundeswehru v Mnichově zjistili, že čistička vzduchu během pár minut zmenší počet částic aerosolů rozhodných k přenosu Covidu o polovinu. Podle něj jsou přístroje už od 2000 eur, k vybavení 50 000 bavorských tříd by tedy bylo třeba asi 100 milionů eur. Někde už ale čističky vzduchu jsou, skutečné výdaje by tedy byly nižší.

„Věrozvěstové“ obešli Německo

Věrozvěstové zdravého způsobu života…Zdroj: Deník/PNP

Maria a Udo Pollack z Perachu v okrese Altötting dokončili v pátek poslední etapu své intervalové pěší cesty kolem Německa, kterou začali v roce 2006, píše PNP. Skoro každým rokem na ní trávili několik týdnů. Něco o dvojici jsme si dohledali z jiných zdrojů. Maria Pollacková nasbírala po vyučení se řemeslu „za dvacet let intenzivního zaměstnání na plný úvazek coby matka čtyř dětí“ zkušenosti s alternativní léčbou, ke které získala i oficiální kvalifikaci. Věnuje se tzv. „bio-logickému léčitelství“, s nímž se seznámila v roce 2009 u Rainera Körnera a pokračuje v jeho studiu v řadě seminářů. U svých klientů uplatňuje pět biologických přírodních zákonů podle Ryke Geerda Hamera. Udo Pollack se stal léčitelem a koučem samostudiem například morfické rezonance a „akasha“ části esoteriky po 25 letech činnosti odborného poradce „volného hospodářství“…

Poběží kolem Isaru

Poběží kolem Isaru.Zdroj: Deník/PNP

Armin Wölfl (46) z Bavorské Železné Rudy, na snímku vlevo, a Werner Achter (53) ze Zwieselu chtějí od 10. do 13. září běžet 300 kilometrů od pramenů Isaru v Scharnitzu po soutok s Dunajem v Plattlingu, píše PNP. Chtějí tak podpořit oficiálně uznaný spolek „Tichá pomoc“ v Landshutu, který pomáhá lidem v nouzi. Vyzývají možné donátory tohoto projektu k darům na konto IBAN: DE827435 0000 0020 5398 51, BIC: BYLADEM1LAH, heslo "Isarlauf 2020". Foto: Deník/PNP/Hubert

Začali letní školu

První tzv. „letní školy“ začaly v pondělí ve Vídni, v Dolních Rakousích a v Burgenlandsku. Je do nich přihlášeno 12 200 žáků v malých skupinách. V ostatních spolkových zemích začnou 31. srpna. Celkově do nich má chodit 14 400 školáků na 500 místech. Podle ministerstva školství je to asi 60 procent dětí, které potřebují takové doučování v německém jazyce. Účast je dobrovolná, docházka po zahájení výuky už ale povinná, píší OÖN.

Učit bude na 1400 studentů učitelství, buď ve dvojici se spolužákem, nebo se zkušenými učiteli, kterých se k této pomoci přihlásilo dobrovolně 1500. Pedagogy má podpořit spolupráce asi 200 žáků vyšších ročníků coby demonstrátorů a vedoucích výuky jednotlivců nebo menších skupin. Projekt po skončení posoudí rodiče, žáci a učitelé k rozhodnutí, zda bude opakován i v příštích letech.