Mimořádně vysoko mají letos hladiny rybníky na Českobudějovicku nebo Třeboňsku. Prospěla jim zima bohatá na sníh a déšť.

Neobvyklý pohled poskytuje například Žárský rybník na Novohradsku. Obvykle je na severovýchodní straně mezi hladinou a silnicí na Nové Hrady široký pruh suché půdy. Letos dosahá voda až k náspu, po kterém vede komunikace. Podle Lubomíra Zvonaře, ředitele Rybářství Nové Hrady je Žárský rybník na plném stavu, po několika letech. Podobně tomu bývá jen občas. Jak říká ředitel novohradských rybářů, bylo to třeba v letech 2002, 2006 nebo 2013. Vedle velkého přídělu srážek tento rok v Novohradských horách ale vodu dodaly i rybníky upouštěné při jarních výlovech. Těsně u hráze, kde je nejhlouběji, je dokonce přes pět metrů vody, jinde je průměrně zhruba metr.

"Ze Žáru budeme žít celý rok," oceňuje rezervu Lubomír Zvonař a připojuje, že bude využita třeba pro nádrže u Janovky či u Petříkova.

Lepší situaci s vodou pozorují i zaměstnanci společnosti Lesy a rybníky města Českých Budějovic. Mohou ale zajímavě srovnávat, protože jejich revír sahá až k Novohradským horám. "Budějovická strana akorát natekla. Kolem Nového roku napršelo dost vody, ale v současné době je sucho," řekl při jarních výlovech Pavel Oberreiter, vedoucí rybničního hospodářství a dodal, že po výlovech se bude muset na doplnění čekat. "Teď v povodí nic neteče, je sucho. Snad do jara zase naprší," komentoval situaci na Budějovicku Pavel Oberreiter a dodal, že novohradská strana, ta je vodnatější.

Hladiny jsou podle ředitele Rybářství Hluboká CZ Vladimíra Kaisera znatelně výše než vloni nebo předloni také v tomto podniku. "Za poslední tři roky je vody nejvíc. Loňský rok byl tristní. Teď jsou rybníky na plném stavu. Takhle by měly vypadat," říká Vladimír Kaiser.

Zatímco rybáři mají vody dost, pro zemědělce přicházejí ohlášené deště na poslední chvíli. Sucho na polích potvrzuje třeba předseda Zemědělské společnosti Dubné Jiří Spěváček. "Markantní je to u jařin," upozorňuje na chybějící vláhu Jiří Spěváček s tím, že porosty hůře vzcházejí, když půdě schází voda. "V ozimech to zatím jde," dodává zemědělec. Zdůrazňuje ale, že poměry v Dubném a okolí příznivě ovlivňuje skutečnost, že společnost hospodaří na těžších jílovitých půdách, které vodu dokáží "podržet", takže zde ještě není situace kritická. Ani tak ale v polích není vláhy na rozdávání. "V každém případě bychom deště potřebovali. Přijdou za pět minut dvanáct, jestli přijdou," obává se Jiří Spěváček toho, jak se nakonec naplní předpovědi meteorologů.

Před začínajícím suchem varovala i čísla z vrtů, s jejichž pomocí sledují hydrologové spodní vody. Podle Václava Velka z budějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu byl v únoru, na konci zimy štědré na srážky, stav hladin podzemní vody v mělkých vrtech normální, a to trvalo až do počátku dubna. Ale hlubokým vrtům nepomohla ani zima bohatá na sníh a déšť. Budějovická pánev měla už v únoru situaci mírně podnormální. Třeboňská pánev pak na severu mimořádně podnormální a ve středu a na jihu normální. A příděl srážek od té doby nedosáhl ani průměru.

Navíc meteorologové upozorňují, že srážky, které se letos jeví v zimě jako bohaté, při celkovém srovnání s dlouhodobými průměry už vypadají trochu jinak.

I když bylo v zimě 2018/2019 na první pohled relativně dost sněhu, bylo to podle meteoroložky Miloslavy Starostové průměrné množství z hlediska dlouhodobých pozorování, v nižších a středních polohách spíše podnormální a hlavně velmi proměnlivé.

A například sníh na hraničním hřebeni Šumavy nemá v historii měření, takže chybí srovnání.

Celý loňský rok pak byl jako celek v jižních Čechách normální na jihu a jihozápadě kraje. Podnormální a silně podnormální srážky byly na východě, severu a ve středu kraje.

Nejsušší byl loni severovýchod kraje, Vysočina. Jižní Čechy – jih a Šumava a Šumavské podhůří měly loni štěstí, že byly četné srážky v květnu a červnu, kdy jinde v Čechách bylo už sucho.

"Bohužel dlouhodobý deficit srážek se na většině území opět zvýšil," upozorňuje s ohledem na statistická data Miloslava Starostová. Roky s více srážek, které dlouhodobý deficit pomohly částečně vyrovnat, byly 2013 a 2016, ale to nesrovnalo ani srážkový deficit v roce 2015. Roky se srážkovým deficitem v posledních letech převažují.