Koupit si dálniční známku na rok 2018 není problém, čerpací stanice na jihu Čech jsou zásobeny. Jejich ceny jsou stejné jako vloni. To platí o dálničních známkách pro ČR. Jak Deník průzkumem zjistil, pořídit si rakouské je v některých městech těžší a jsou letos i malinko dražší. Ze tří dotázaných čerpacích stanic ve všech regionech chybí v jedné na Strakonicku a Táborsku, na dvou na Písecku.

Od loňského listopadu je možné zakoupit v Rakousku i elektronické dálniční známky, které jsou registrovány na poznávací značku. Při online nákupu si může řidič zvolit začátek platnosti známky, což v pří-padě 10denních či 2měsíčních kupónů ocení hlavně turisté. Cena je stejná jako u tradičních nalepovacích známek. Dálnice D3 je v Jihočeském kraji zpoplatněná až po Bošilec kromě obchvatu Tábora a Veselí nad Lužnicí.

Neplatí se na vloni dokončeném úseku Úsilné – Borek a sedmikilometrový úsek D4 u Písku Radobytce – Nová Hospoda je zatím průjezdný bez dálničního poplatku.

V roce 2018 chce Ředitelství silnic a dálnic České republiky zahájit u Českých Budějovic stavbu další části dálnice D3.

Jedná se o 20 kilometrů komunikace od Úsilného po Dolní Třebonín a s dokončením se počítá v roce 2022. O něco dříve by měli stavbaři dodělat úsek D3 mezi Bošilcem a Ševětínem, který bude měřit 8,1 kilometru. Dle informací Ředitelství silnic a dálnic bude hotový v únoru 2019. Od Ševětína po Borek se staví od prosince 2016 další úsek, kterým se dálniční síť v prosinci 2019 prodlouží o 10,6 kilometru.

V okolí Českých Budějovic pokračují přípravné práce k výstavbě trasy mezi Úsilným a Dolním Třebonínem.

Vloni byl u Plavu zahájen archeologický průzkum na mohylovém pohřebišti, na několika místech už bylo zahájeno kácení stromů pro budoucí dálnici.