Do školícího policejního střediska v Lišově dopoledne vniknou dva ozbrojení střelci 
a rozpoutají krvavý masakr. Po přepadení a ubodání vrátné se rychle zmocňují klíčů 
od zbrojního skladu. Zde ukradnou samopaly, kterými následně postřílí nic netušící frekventanty. Přítrž jejich řádění učiní až přivolaní strážci zákona. Ti jednoho z pachatelů na místě zastřelí, druhý při obklíčení spáchá sebevraždu.

Až 200 figurantů

Krajský policejní mluvčí Jiří Matzner popsal, že podobné cvičení se na jihu Čech uskutečnilo poprvé. Zúčastnily 
se ho zhruba dvě stovky figurantů. Zraněné frekventanty představují studenti Zdravotně - sociální fakulty Jihočeské univerzity. Jako první vnikají na místo řadoví policisté 
z místního obvodního oddělení. Jakmile totiž zaslechnou střelbu, musejí na sebe upoutat pozornost teroristů. A to 
i přes to, že nemají speciální vybavení jako členové zásahové jednotky. Ochrana života a zdraví obětí je však přednější.

„Tyto případy se bohužel objevují a my na ně musíme být připraveni. Veškeré informace získané během cvičení budou použity pro zpracování metodiky, která bude učit policisty, jak mají v takových situacích postupovat. Nejedná se totiž o standardní situaci, na kterou jsou policisté připravováni v rámci běžného výcviku," vysvětlil mluvčí Matzner. Kromě policistů na místě zasahují i hasiči a zdravotníci. Ti se však dostávají dovnitř až po zlikvidování údajných pachatelů 
a takzvaném vyčištění prostoru. Jejich nejdůležitějším úkolem je záchrana pacientů. Vše ostatní ještě může v tuto chvíli počkat.

„Prvotní je transport zraněných ven do sanitek. Až potom se pouštíme do hašení ohnisek požáru," potvrzuje mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. Zraněné osoby záchranáři přenášejí do stanu, který je součástí speciálního vozidla pro mimořádné situace. Tam je roztřídí podle závažnosti jejich poranění. Nejhůře postižené ihned odvážejí. Ti ostatní na transport teprve čekají. K dispozici mají psychologa. „Největší pozornost věnujeme těm, kteří mají ohrožené základní vitální funkce a jsou v bezprostředním ohrožení života. Středně těžké případy, kde nehrozí akutní ohrožení, přijdou na řadu až později," zmiňuje mluvčí jihočeské záchranné služby Petra Kafková.