Aby byly naháňky bez alkoholu, na to dohlíží policisté při kontrolách přímo na honech. Myslivci nejsou z komplikací nadšení, dechové zkoušce a kontrole se ale podrobují.

Třicet seřazených myslivců na ranním nástupu začalo lovit po kapsách doklady. Pět náhodně vybraných šlo na dechovou zkoušku. Kdo by měl v krvi alkohol, čekala by ho pokuta až 50 000 korun. „Pokud je to nařízené, tak to musí být. Je pravda, že se kontroly zvýšily v poslední době. Ale pravidla se dodržovala vždycky. Jen média a pár jedinců z toho udělala aféru, že myslivci střílejí opilí,“ řekl Lubomír Pospíchal, host, kterého myslivci z Číměře pozvali z Veselí nad Lužnicí, poté, co předložil doklady a nechal policisty zkontrolovat svou pušku.

Letos prověřili policisté na Jindřichohradecku zatím 20 honů. A problémy nebyly nikde. „I tentokrát bylo všechno v pořádku. Zbraně i dechová zkouška,“ konstatoval policista z jindřichohradeckého Odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál, který je sám také aktivním myslivcem. „Jestli mi to kamarádi myslivci zazlívají, že dělám tyto kontroly? Ne, oni to chápou, že je to potřeba,“ dodal.

Na honu už nepijí

„Naposledy bylo při kontrolách myslivců zjištěno pochybení v roce 2017. Tenkrát jeden z myslivců nadýchal zbytkový alkohol. Musel předat svou zbraň a honu se nemohl účastnit. Musel si zařídit odvoz, protože ani auto samozřejmě řídit nemohl. Vloni policisté na Jindřichohradecku zkontrolovali 21 honů a letos zatím 20 a na žádný prohřešek zatím nepřišli. Myslivci jsou disciplinovaní, doby, kdy se při honech pilo, jsou už dávno pryč,“ řekla policejní tisková mluvčí Hana Millerová.